מאות תלמידים השתתפו באולימפיאדת רובוטיקה בטכניון
כ-300 תלמידים מ-87 בתי ספר מכל רחבי הארץ, השתתפו בשבוע שעבר בגמר אולימפיאדת הרובוטיקה ע”ש לאומי, שהתקיימה זו השנה הרביעית בטכניון, במעמד סגן שר החינוך ח”כ אבי וורצמן, נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא, שר המדע והטכנולוגיה לשעבר הרב פרופ’ דניאל הרשקוביץ’, דיקן הפקולטה להנדסת מכונות פרופ’ פנחס בר יוסף, ראש המרכז לרובוטיקה ע”ש לאומי פרופ’ משה שהם, ראשי רשויות מקומיות, מנהלי בתי ספר, הורים וילדים.
השנה התבקשו התלמידים לתכנת רובוט בצורת מכונית (“קירובו”) שייסע על כביש המצויר על לוח המשחק, ויעצור מול מחסום (רובוט זרוע) ומול מעבר חציה. במקביל היה עליהם להנחות את הרובוט “ויזדום”, המדמה ילד, לחצות שני מעברי חצייה בבטחה בלי שייתקל ברובוט המכונית.
איציק כהן, מצוות השופטים הסביר: “כל קבוצה נבחנה על תכנות נכון ועל עבודתה בשטח. בנוסף להפעלת הרובוטים, נדרשו התלמידים לענות על מספר שאלות ידע ברובוטיקה ובזהירות בדרכים.”
את אולימפיאדת הרובוטיקה יזמו לפני ארבע שנים פרופ’ משה שהם ודר’ יבגני קורצ’נוי מהמרכז לרובוטיקה ע”ש לאומי בטכניון בשיתוף עם עמותת YTEK לצמצום הפערים בחינוך, ובתמיכת שר המדע היוצא, פרופ’ דניאל הרשקוביץי .
מנכ”ל עמותת YTEK, ארתור זמשמן, סיפר: “12,000 תלמידים מכל רחבי הארץ לקחו חלק בתכנית הרובוטיקה הייחודית שהועברה במהלך שנת הלימודים במסגרת בתי הספר וחוגי העשרה על ידי מדריכי YTEK. בתחרות הגמר, שהתקיימה כאמור בטכניון, השתתפו נציגים מ-76 בתי ספר יסודיים ו-11 חטיבות ביניים מרחבי הארץ. התלמידים התחרו במספר מסלולים על פי קבוצות גיל שונות.”
ליאון וקסלר, תלמיד כיתה ב’ בבית הספר “דינור” בחיפה, התרגש מאוד. “התכוננו הרבה לתחרות,” הוא סיפר, “אבל היה ממש קל בסוף והשגנו תוצאה ממש טובה. כשאהיה גדול אבנה רובוט משרת שיעשה כל מה שאני אומר.”
ילנה, אמו, שעודדה אותו ואת קבוצתו מהקהל התרגשה מאוד. “כבר כמה חודשים שהם מתכוננים לתחרות,” אמרה. “אני מאוד גאה בהם.”
זיו בלסקי, אבא של ירין, תלמיד כיתה ב’ מבית הספר “איינשטיין” בחיפה שהתחרה אף הוא באולימפיאדה, הוסיף: “זה חוג העשרה נחמד שירין מאוד אוהב ללכת אליו. הנושא מאוד מושך את הילדים וזו התנסות יפה עבורם, המרחיבה אופקים. התחרות מתקיימת באווירה נעימה בלי לחץ, והיא מקדמת את הילדים ותורמת להם.”
נשיא הטכניון, פרופ’ פרץ לביא, קידם בברכה את האורחים הצעירים ואת הוריהם, ואמר: “הפעילות של עמותת YTEK בבתי הספר מבטיחה שאפגוש את התלמידים בטכניון בעוד מספר שנים כסטודנטים. אתם דור העתיד של הטכנולוגיה בישראל.”
סגן שר החינוך, אבי ורצמן, אמר : “הפוטנציאל הגלום ברובוטים אדיר, ובמשרד החינוך בוחנים דרכים לשימוש ברובוטיקה לקידום החינוך והחברה. התלמידים המשתתפים בתחרות מייצגים את החברה הישראלית על כל גווניה. אשרינו שיש תלמידים כאלה.”
פרופ’ דניאל הרשקוביץ, שר המדע לשעבר, בירך גם הוא את המשתתפים. לדבריו, “מדינת ישראל מובילה בעולם בהון האנושי שלה. חשיפת הדור הצעיר למדע ולטכנולוגיה היא מכרה הזהב של המדינה וחשוב שהטכניון ימשיך להתוות את עתידה של מדינת ישראל.”
פרופ’ פנחס בר יוסף, דיקן הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, אמר: “הרובוט הוא כלי לפיתוח חשיבה יצירתית ועצמאית בקרב התלמידים. המרכז לרובוטיקה הוקם מתרומה גדולה של בנק לאומי ויצר הבטחה גדולה לחינוך הטכנולוגי בארץ. השתתפות התלמידים בתחרות היא התגשמות ההבטחה שניתנה בהקמת המרכז.”
בתמונה: תלמידים מבית הספר יסודי א’ חורפיש במהלך התחרות. צילום : אלוניס, YTEK
ואלה בתי הספר שזכו במקום הראשון :
כיתות א’ – ב’ – בית הספר ארלוזורוב-חיפה
כיתות ג’ – ד’ – בית הספר טייבה זועבייה
כיתות ה’ – ו’ – בית הספר אפק – מטה אשר
חטיבת ביניים – בית ספר אורט – שלומי
בפרס על חשיבה יצירתית זכו :
כיתות א’ – ב’ – בית ספר ליאו בק – חיפה
כיתות ג’ – ד’ – בית הספר אפק – מטה אשר
כיתות ה’ – ו’ – בית ספר יסודי נאעורה
חטיבת ביניים – אולפנת צביה בבני ברק
בפרס על שיתוף פעולה זכו :
כיתות א’ – ב’ – בית ספר דינור- חיפה
כיתות ג’ – ד’ – בית ספר נוף ים – הרצליה
כיתות ה’ – ו’ – בית ספר אל מנאהל – מג’דל שמס
חטיבת ביניים – ישיבת יבנה חיפה, מרכז ישיבות בני עקיבא