פרופסור אלווין רוט, חתן פרס נובל בכלכלה לשנת 2012, פתח בטכניון את הכנס לזכרו של פרופסור אוריאל רוטבלום “לכוח המיחשוב הגובר השפעה משמעותית על שוק העבודה”
“לכוח המיחשוב הגובר השפעה משמעותית על שוק העבודה”. כך אמר פרופסור אלווין רוט, חתן פרס נובל בכלכלה (2012), בכנס שנערך בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול בטכניון לזכרו של פרופסור אוריאל רוטבלום. אמש קיבל פרופסור רוט תואר “דוקטור לשם כבוד” במושב הקורטוריון (חבר הנאמנים).
פרופסור רוט הדגיש כי לכוח המיחשוב הגובר השפעה משמעותית על ה”שידוך” בין מעסיקים המחפשים עובדים לבין מועמדים פוטנציאליים – התאמה המאופיינת בכשלי שוק רבים. “מדובר בהתאמה מורכבת מאוד, שמצריכה אלגוריתמים מתקדמים.”
פרופסור רוט פרש מהלימודים בתיכון בגיל 16 לטובת לימודים באוניברסיטת קולומביה, והפך לאחד החוקרים המובילים בתחום של “עיצוב שוק”. הוא החל את מחקריו בסוגייה של שיבוץ רופאים מתמחים לבתי חולים, וכך פיתח את שיטת השיבוץ הנהוגה כיום בארה”ב. בין השאר הוא עסק בהתאמה אופטימלית בין מועמד לבין מקום עבודה, בין סטודנט לאוניברסיטה, בין תורמי איברים לבין חולים הזקוקים לאברים אלה, וכו’. בהרצאתו בטכניון הוא התמקד במורכבות הייחודית של שיבוץ פסיכולוגים קליניים במקומות עבודה כאשר מדובר בזוגות של מתמחים (שהכירו במסגרת הלימודים, וכעת מחפשים עבודה באותו אזור).
פרופסור רוט זכה בפרס נובל (יחד עם פרופסור לויד שפלי) על פועלו החלוצי בתחומים של עיצוב שוק (market design), תורת המשחקים ועוד. גישתו חורגת מ”הנחת הרציונליוּת”, העומדת בבסיסן של תיאוריות כלכליות רבות, ומציעה כלים אחרים לחיזוי התנהגות כלכלית. פרופסור רוט היה בעבר חבר בוועדה האקדמית של קורטוריון הטכניון, והשבוע הוא קיבל תואר “דוקטור לשם כבוד” מטעם הטכניון – “כהכרה בתרומותיך רבות המשמעות לשטחים של תורת המשחקים, עיצוב שווקים וכלכלה יישומית; כהוקרה על יישום תאוריה כלכלית לפתרון בעיות בעולם המעשה, וכתודה על מסירותך העמוקה למדינת ישראל, לאקדמיה בישראל ולטכניון”.
פרופסור רוט סיפר על שותפותו רבת השנים עם פרופסור אוריאל רוטבלום ז”ל– השניים עשו את הדוקטורט בסטנפורד באותה תקופה. “אוריאל היה אדם מבריק וחכם, מסור מאוד לעבודתו, וגם כשמילא תפקידים ניהוליים (דיקן, למשל) לא הזניח את המחקר. הוא היה מסור מאוד גם למשפחתו, והתגאה מאוד בילדיו. פעמים רבות, כשנתקלתי בבעיה שלא הצלחתי לפתור, התקשרתי אליו והוא סייע לי מאוד.”
בכנס השתתפו גם פרופסור אד קפלן, המתמחה בהקצאת משאבים במלחמה בטרור, וד”ר גיא רוטבלום, בנו של אוריאל, העובד בחברת “מיקרוסופט” בעמק הסיליקון.
חקר ביצועים הוא ענף מחקר, שבמסגרתו מפותחות ומיושמות שיטות מתמטיות במטרה לנצל באופן המיטבי משאבים מוגבלים.
בתמונה: פרופסור רוט (מימין) מקבל “דוקטור לשם כבוד” מידיו של פרופסור הלל פרת, דיקן בית הספר ע”ש ג’ייקובס ללימודים מתקדמים. צילם: שלמה שוהם, דוברות הטכניון