הטכניון, המצוי בימי שגרה בחזית המדע והטכנולוגיה העולמיים, נרתם בשיתוף פעולה הדוק עם מערכת הבריאות למציאת פתרונות מהירים לאתגרי המגפה. בשנה החולפת, חוקרים מעשרות מעבדות מחקר התגייסו במלוא המרץ למלחמה בהתפשטות נגיף הקורונה. המאמץ התפרס על כל התחומים הרלוונטיים למחלה לרבות פיתוח שיטות אבחון, ניטור וזיהוי הנגיף בשלב מוקדם, שיפור הטיפול התרופתי ופיתוח פתרונות לחיטוי ולשמירה על הצוותים הרפואיים.

ומה צופן לנו המדע לשנת 2021? איש אינו יודע, אבל אין ספק שגם בשנה הבאה הוא יחדש ויפתיע. ברוכה הבאה, 2021.

לצפייה בסרטון על הישגי חוקרי הטכניון במהלך הקורונה:

ד"ר נתנאל קורין

ד”ר נתנאל קורין

שני חברי סגל מהטכניון זכו במענקי ERC Consolidator Grants –מענקים יוקרתיים שמקצה האיחוד האירופי תחת תוכנית המסגרת למחקר ופיתוח Horizon 2020. לתוכנית נשלחו 2,453 הצעות מחקר, וב-10 בדצמבר הכריז הארגון על 301 החוקרים שנבחרו וזכו במענקים בסכום כולל של 600 מיליון יורו. המענקים תומכים בחוקרים המקדמים אפיקי מחקר חלוציים, לרבות פרויקטים בין-תחומיים נועזים, שהסיכון שבהם מרתיע גופים פרטיים מלהשקיע בהם.

שני הזוכים הם ד”ר נתנאל קורין מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית ופרופ’ עמנואל מילמן מהפקולטה למתמטיקה, והם יקבלו מענקים בסכום כולל של כ-3.7 מיליון יורו.

ד”ר נתנאל קורין מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית זכה במענק לטובת פיתוח טכנולוגיה חדשה לטיפול במפרצת מוחית  (Brain Aneurysm) – התרחבות של כלי הדם במוח, העלולה להוביל לדימום תוך-גולגלתי ולסיכון חיים. פגיעה זו בכלי הדם יוצרת בו מעין בלון בעל דופן דקה, אשר עלול להתפוצץ ולגרום לפגיעה מוחית ואף למוות.

אם בעבר טופלה המחלה באמצעות פתיחת הגולגולת, כיום ברוב המקרים מנותחים המטופלים בצנתור ללא פתיחת הגולגולת – תהליך שבמסגרתו מוכנסים סטנטים או סלילי פלטיניום לחסימת המפרצת. עם זאת, במקרים מסוימים הפרוצדורה יכולה לגרום לפיצוץ המפרצת בכלי הדם וכך לחולל את הנזק שהיא באה למנוע.

בהצעה שעליה קיבל ד”ר קורין את המענק הנוכחי הוא מציג אסטרטגיה חדשה בשם VasoSurfer, המבוססת על גלישה בכלי דם תוך שימוש בנוזל בעל מתח פנים: בשלב הראשון מגיע למקום הפגיעה התקן המבוסס על מתח פנים, מבודד בעדינות את האזור הבעייתי ומגן עליו מבלי לעצור את זרימת הדם, ובשלב הבא מבוצע מילוי של המפרצת בדבק ביולוגי שימנע את התפוצצות המפרצת ויוביל לאורך זמן לריפוי מלא של כלי הדם.

 

 

פרופ' עמנואל מילמן

פרופ’ עמנואל מילמן

פרופ׳ עמנואל מילמן מהפקולטה למתמטיקה זכה במענק מחקר בנושא אי-שוויונים איזופרימטריים – תחום המשלב גאומטריה עם אנליזה במטרה להבין את האינטרקציה בין נפח לשטח שפה. זהו תחום מתמטי עתיק המוזכר עוד בהקשר של המלכה דידו, מייסדת קרתגו, שביקשה לכסות בעורו של פר יחיד שטח שיספיק לבניית עיר שלמה. אי-שוויונים איזופרימטריים ממלאים תפקיד חשוב גם בהיבטים שונים של גאומטריה דיפרנציאלית, משוואות דיפרנציאליות חלקיות, תורת ההסתברות ועוד.

 

בהינתן מרחב מסוים, הבעיה האיזופרימטרית מבקשת לאפיין את הצורות במרחב בעלות שטח שפה מינימלי (ומנפח נתון וקבוע). לדוגמא, כבר ביוון העתיקה היה ידוע שמבין כל הצורות במישור, העיגול הינו בעל ההיקף המינימלי (משטח נתון). הבעיה מובנת היטב במרחבים דו ממדיים, אולם הופכת למסובכת ומאתגרת הרבה יותר בשלושה ממדים. כך, לדוגמה, בקובייה התלת-ממדית הבעיה עדיין פתוחה. פרופ’ מילמן מציע לגשת לאתגרים אלה בשורה של מרחבים טבעיים וחשובים באמצעות כלים חדשים שהוא ואחרים פיתחו.

 

 

 

תרשים מחקר מילמן. באיור: החלוקה האופטימלית של מידה גאוסית סטנדרטית במימד 3 ל-4 חלקים ממידות גאוסיות נתונות, הממזערת את שטח השפה הגאוסי המשותף, נתונה על-ידי תאי וורונוי של טטראדר רגולרי.

תרשים מחקר מילמן. באיור: החלוקה האופטימלית של מידה גאוסית סטנדרטית במימד 3 ל-4 חלקים ממידות גאוסיות נתונות, הממזערת את שטח השפה הגאוסי המשותף, נתונה על-ידי תאי וורונוי של טטראדר רגולרי.

 

תרשים מחקר קורין . באיור: התקן אוניברסלי לבידוד המפרצת ולטיפול בה. משמאל: שרטוט של ההתקן. מימין: תוצאות ראשוניות המדגימות את הטיפול באמצעות ההתקן

תרשים מחקר קורין . באיור: התקן אוניברסלי לבידוד המפרצת ולטיפול בה. משמאל: שרטוט של ההתקן. מימין: תוצאות ראשוניות המדגימות את הטיפול באמצעות ההתקן

חוקרים בטכניון גילו מנגנון לא ידוע המבקר את יצירת חלבונים בתא. מנגנון זה מנצל שינויים כימיים על גבי ה-mRNA כדי להשפיע על הקצב שבו הריבוזום, מפעל החלבונים התאי, יוצר את החלבונים. החוקרים, פרופ’ יואב ערבה והדוקטורנט עופרי לוי מהפקולטה לביולוגיה, פרסמו את התגלית בכתב העת Nucleic Acids Research.

פרופ' יואב ערבה

פרופ’ יואב ערבה

בקרת הביטוי הגנטי אחראית לתרגום הקוד הגנטי (הכתוב ב-DNA) לכדי חלבונים המותאמים לייעודם ברקמה הספציפית, וזאת תוך התחשבות בתנאי הסביבה המשתנים. “אם ה-DNA הוא ספר הבישול,” אומר עופרי לוי, “הרי שהאופה הוא הריבוזום – מפעל החלבונים בתא. הגורם המתווך העיקרי בתהליך הוא מולקולת ה-mRNA, שמעבירה את ה”מתכון” מה-DNA אל הריבוזום. אינטראקציה נכונה בין ה-mRNA לריבוזום חיונית לתקינות החלבונים ולאיכותם.”

כבר כמה שנים ידוע שה-mRNA אינו מעביר את ההוראות מה-DNA כלשונן אלא עובר שינויים רבים בדרך. שינויים כימיים אלה עלו לכותרות לאחרונה בהקשר של חיסוני הקורונה; החיסונים של החברות פייזר ומודרנה מבוססים על החדרת mRNA מלאכותי לגוף כדי שיוביל ליצירת חלבונים חיסוניים בתוך תאי גופנו. ברם, מאחר שהתא מתייחס ל-mRNA כאל גוף זר, הוא נוטה לתקוף אותו, והפירוק המהיר של ה- mRNA אינו מותיר לו זמן מספיק לייצור החלבונים החיוניים.

כדי להתמודד עם אתגר זה שילבו שתי החברות במולקולות ה-mRNA שלהן שינויים המחקים שינויים טבעיים המתרחשים בגוף. שינויים אלה אכן מאפשרים למולקולה המלאכותית לשרוד ולפעול זמן מספיק כדי ליצר את החלבון מהנגיף.

לדברי פרופ’ ערבה, “הקשר בין ה-mRNA ליצירת החלבון הוא תהליך שמעסיק אותנו כבר הרבה שנים, ואנחנו מתמקדים בהשפעת ה- mRNAעל בניית החלבונים ועל יציבותם. אנחנו מנסים להבין את ה’שיחה’ שבה אומר ה- mRNAלריבוזום מה לייצר עבור התא. את המחקר הבסיסי אנו עורכים על שמר ההנצה (Saccharomyces cerevisiae), המוכר לנו גם כשמר האפייה, ויש לנו בסיס טוב להניח שמה שקורה בשמר רלוונטי מאוד למה שקורה בגוף האדם.”

במאמר קודם, שפורסם ביולי 2019 בכתב העת PLOS Biology, הציגו לוי ופרופ’ ערבה תפקיד חדש לאנזימים מסוימים הנפוצים בכל ממלכות החיים. החוקרים גילו כי אנזימים אלה מהווים גורמי בקרה משמעותיים בייצור החלבונים – תפקיד שלא היה ידוע עד לפרסום אותו מאמר. כדי למלא תפקיד זה נקשרים אנזימים אלה ל-mRNA ומווסתים את כמות מולקולות ה- mRNA הזמינה לריבוזום.

 

הדוקטורנט עפרי לוי

הדוקטורנט עפרי לוי

במחקר הנוכחי העמיקו לוי ופרופ’ ערבה בשאלה כיצד מזהים אותם אנזימים את ה-mRNA בתוך בליל מרכיבי התא. הם גילו כי התשובה טמונה בשינוי כימי ייחודי ב-mRNA. שינוי זה, הנקרא פסאודויורידין (Pseudouridine), נוצר במקומות שונים על ה-mRNA; גורמי בקרה מזהים את השינוי הזה ומתזמנים את פעילות הריבוזום בהתאם.

כדי להוכיח את חשיבות השינוי האמור פיתחו החוקרים שיטה המבוססת על CRISPR/Cas9, שאיפשרה להם לסלק את הפסאודויורידין באופן “כירורגי” ללא שום פגיעה אחרת בתאים. ואכן, בהעדר פסאודויורידין אבדה הבקרה על ייצור החלבון. לדברי לוי, “כמו הרבה מדענים בעולם, גם אנחנו חייבים תודה עצומה לפרופ’ עמנואל שרפנטייה ולפרופ’ ג’ניפר דאודנה על פריצת הדרך הדרמטית של פיתוח טכנולוגיית CRISPR/Cas9.”

שרפנטייה ודאודנה קיבלו את פרס הארווי מטעם הטכניון ב-3 בנובמבר 2019 ושנה לאחר מכן, ב-10 בדצמבר 2020, הוענק להן פרס נובל בכימיה על פיתוח הטכנולוגיה המהפכנית המאפשרת לערוך, לתקן ולשכתב את הדי-אן-איי. טכנולוגיה זו, אומר לוי, “איפשרה לנו להתקדם במחקר שלנו במהירות ובדיוק חסרי תקדים.”

 

חוקרי הטכניון מעריכים כי מדובר במנגנון שמור אבולוציונית המתקיים בכל עולם החי. מאחר שמנגנון זה רגיש לשינויים בסביבה, הוא מספק למולקולות ה- mRNAהנחיות המותאמות למצב הסביבתי וכך מוביל את הריבוזום לייצור אופטימלי של חלבונים.

כאמור, אחת המשימות החשובות שעמדה בפני החברות פייזר ומודרנה הייתה שיפור פעילות ה-mRNA המלאכותי בגוף האדם, ולכן הן הכניסו ל-mRNA “החיסוני” שינוי שדומה מאוד לפסאודויורידין. “אנחנו עדיין לא יודעים אם גורמי הבקרה שגילינו יודעים לזהות גם את השינוי הקיים ב-mRNA המלאכותי,” אומר פרופ’ ערבה. “אם הם אכן יודעים, זה עשוי לפתוח אפשרויות נוספות לשיפור פעילות ה-mRNA ולייצור כמויות חלבון גדולות יותר.”

מעבר למחקר הנוכחי ולהשלכותיו, אומר פרופ’ ערבה, “התגלית שלנו ממחישה את חשיבותו של המחקר הבסיסי בפיתוחם של טיפולים רפואיים מתוחכמים ושל חיסונים חדשניים. הציבור והתקשורת צמאים בעיקר לפרסומים על פיתוחים ועל מדע יישומי, אבל בלי תשתית חזקה ורחבה של מחקר בסיסי – בכיוונים שלא תמיד ברור האופק היישומי שלהם – לא היינו רואים פריצות דרך דרמטיות כל כך באבחון, בטיפול ובחיסונים כמו גם בתחומי חיים שמחוץ לעולם הרפואה.”

 

המחקר מומן על ידי הקרן הלאומית למדע (ISF). עופרי לוי הוא זוכה מלגת ג’ייקובס לסטודנטים מצטיינים.

 

למאמר המלא ב Nucleic Acids Research לחצו כאן

בתרשים: משמאל: החיסונים. חיסוני mRNA מבוססים על החדרת mRNA מלאכותי לתוך תאים כדי שישמש תבנית לבניית החלבון הנגיפי שיפעיל את מערכת החיסון. זמן קצר לאחר כניסתן של מולקולות ה- mRNA לתא הן מתחילות להתניע את ייצורם של החלבונים החיסוניים הנדרשים לתא. mRNA מכיל מספר שינויים כימיים, שמשפרים את פעילותו בתא. מימין: המנגנון הטבעי. המחקר המתפרסם ב-Nucleic Acids Research מראה כיצד שינויים כימיים דומים, הקיימים באופן טבעי ב-mRNA, משמשים כאתרי קישור לגורמי בקרה. קישור זה משפיע על פעילותו של הריבוזום וכך מאפשר ייצור חלבונים בכמויות מדויקות יותר ובהתאם לצורכי האורגניזם.

בתרשים: משמאל: החיסונים. חיסוני mRNA מבוססים על החדרת mRNA מלאכותי לתוך תאים כדי שישמש תבנית לבניית החלבון הנגיפי שיפעיל את מערכת החיסון. זמן קצר לאחר כניסתן של מולקולות ה- mRNA לתא הן מתחילות להתניע את ייצורם של החלבונים החיסוניים הנדרשים לתא. mRNA מכיל מספר שינויים כימיים, שמשפרים את פעילותו בתא.
מימין: המנגנון הטבעי. המחקר המתפרסם ב-Nucleic Acids Research מראה כיצד שינויים כימיים דומים, הקיימים באופן טבעי ב-mRNA, משמשים כאתרי קישור לגורמי בקרה. קישור זה משפיע על פעילותו של הריבוזום וכך מאפשר ייצור חלבונים בכמויות מדויקות יותר ובהתאם לצורכי האורגניזם.

נפטון הוא כוכב הלכת הידוע הרחוק ביותר מהשמש במערכת השמש שלנו, והשנה שלו אורכת 165 “שנות ארץ”. במילים אחרות, לנפטון נדרשות 165 שנים כדי להשלים הקפה סביב השמש.

איננו ממליצים כרגע על התיישבות בנפטון שכן הטמפרטורה שם היא מינוס 200 מעלות צלזיוס ומהירות הרוח כ-2,100 קמ”ש – פי 7 ממהירות הרוח המקסימלית בסופת ההוריקן החזקה בהיסטוריה, וילמה. וממילא, גם אם תגיעו לשם לבושים היטב לא תוכלו לעמוד על נפטון מאחר שהוא עשוי בעיקר מגז וקרח.

כאמור, היום לפני 408 זיהה גלילאו ש”יש שם משהו”, אבל הזיהוי המדויק של נפטון ככוכב לכת התרחש רק במאה ה-19 על ידי שני אנשים שונים שלא ידעו זה על עבודתו של זה. היו אלה ג’ון אדמס ואורבן לה-וריה – אחד אנגלי ואחד צרפתי. השניים לא בדיוק גילו את נפטון אלא… חישבו אותו! כן, אדמס ולה-וריה לא היו אסטרופיזיקאים ואפילו לא פיזיקאים; הם היו מתמטיקאים! הם גילו את נפטון מתמטית, או קונספטואלית, ונזקקו לאסטרונומים שיסייעו להם באימות התצפיתי של התגלית.

הבעיה היא שהאסטרונומים המכובדים בשתי הארצות לא התפעלו מההישג המתמטי. לה-וריה, שהתייאש מהאדישות הצרפתית לתגליתו, שלח את החישובים שלו לאסטרונום הגרמני יוהן גאלה; ואדמס נסע בכבודו ובעצמו אל האסטרונום המלכותי של בריטניה, ג’ורג’ איירי, שנפנף אותו אפילו בלי כוס תה. לימים ניתן הקרדיט על הגילוי ללה-וריה לבדו, ואפשר רק לשער שאיירי שקל לאכול את מגבעת הצילינדר שלו על הפספוס הנורא.

ולסיום, רגע של עברית: בשנת 2009 הכריזה האקדמיה העברית על מיזם “כוכב עברי נולד”, ולאחר הצבעה פתוחה הוחלט ששמו העברי של נפטון יהיה רַהַב. הנימוק: כפי שנפטון הוא אל הים והמים המתוקים במיתולוגיה הרומית, רהב הוא שמו העברי של אל הים במיתולוגיה הכנענית.

הכתבה נכתבה יחד עם ד”ר אפרת סבח מהפקולטה לפיזיקה.

38 חברות טכנולוגיה מהמובילות במשק, לרבות חברות בין-לאומיות, ישתתפו בשבוע הבא ביריד התעסוקה הטכנולוגי של הטכניון. היריד יתקיים לראשונה בתולדותיו במתכונת וירטואלית באמצעות פלטפורמה חדשנית ותלת-ממדית. הפלטפורמה מדמה אולם כנסים ומאפשרת לסטודנטים, ממש כמו ביריד רגיל, לשוטט בין 3 אולמות  בהם פרוסים 38 הביתנים הווירטואליים, להכיר לעומק את החברות המשתתפות, להיפגש עם נציגי החברות, להגיש קורות חיים, להתראיין למשרות רלוונטיות ולשמוע הרצאות טכנולוגיות מרתקות באולם ההרצאות.

“כמו בתחומים רבים בחיינו בשנה האחרונה, גם את האירוע הזה אנחנו מקיימים לראשונה במתכונת וירטואלית,” אמרה דיקנית הסטודנטים בטכניון פרופ’ אילת פישמן. “חשוב לנו להמשיך ולהעניק לקהל הסטודנטים שלנו את השירותים של לשכת דיקן הסטודנטים ובתוכם ירידי התעסוקה שאנחנו מקיימים פעמיים בשנה. המגפה העולמית התגלתה גם כזרז לחידושים טכנולוגיים, ואנחנו גאים לאמץ חידוש טכנולוגי המאפשר מפגש בין החברות המובילות בישראל לבין הסטודנטיות והסטודנטים בטכניון.”

ביריד ישתתפו כאמור 38 חברות ובהן התעשייה האווירית, apple,  אמזון, אינטל, טבע, אסם,  אלביט, רפאל מערכות, Tdk-Lambda, שירות הבטחון הכללי, HP, KLA, Lumenis, Novocure, ישקר, פיליפס, NVIDIA, Deloitte ובלומברג. ביריד ישתתפו לראשונה נציגים מארגון צופן, הפועל לפיתוח ההייטק ולטיפוח כוח אדם מיומן בחברה הערבית.

את היריד מארגנת היחידה להכוון קריירה בלשכת דיקן הסטודנטים והוא מתקיים בהפקת חברת פרימיום.

כניסה ליריד התעסוקה ורשימת החברות המשתתפות

האיוונט בפייסבוק

ד"ר נעמה גבע-זטורסקי (משמאל) והדוקטורנט נדב בן-אסא

ד”ר נעמה גבע-זטורסקי (משמאל) והדוקטורנט נדב בן-אסא (התמונה צולמה לפני הקורונה)

ד”ר נעמה גבע-זטורסקי והדוקטורנט נדב בן-אסא מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט יחד עם עמיתים מהרווארד פענחו מנגנון של השתנות גנטית הפיכה המסייע לחיידקי המעי להתמודד עם שינויים בסביבת המחיה שלהם. הממצאים פורסמו בכתב העת Nucleic Acids Research הרואה אור בהוצאת אוקספורד.

 

חיידקי המעי הם אוכלוסיית אורגניזמים משמעותית ביותר במיקרוביום האנושי. חיידקים אלה התפתחו במשך מאות מיליוני שנים באבולוציה משותפת (co-evolution) עם האדם ועם אבותיו, עד שכיום איננו יכולים לחיות בלעדיהם; הם חיוניים לתפקודה התקין של מערכת החיסון ולבריאותו של הגוף כולו.

חיידקי המעי נדרשים להתמודד עם הדינמיות העצומה של המעי, כלומר עם שינויים מבניים, מכניים וכימיים המתרחשים בו ללא הרף. אחד המנגנונים המסייעים להם בכך הוא שינויים מהירים והפיכים בגנומים שלהם, בתגובה לגירוי חיצוני.

 

ד"ר נעמה גבע-זטורסקי

ד”ר נעמה גבע-זטורסקי

 

במאמר הנדון נבחן מנגנון זה באחד החיידקים הנפוצים במעי,Bacteroides fragilis . חיידק זה מסוגל להחליף אזורים מוגדרים ברצף הגנטי שלו. החוקרים התמקדו בתפקידה של יכולת זו להשפיע על הביטוי הגנטי של החיידק.

החוקרים בחנו את הביטויים הגנטים של אותם שינויים (שחלופים) ומצאו שינויים נרחבים בגנום החיידקי. “בין השאר מצאנו שינויים בסוכרים המקיפים את החיידק,” אומרת ד”ר גבע-זטורסקי. “הסוכרים האלה מהווים מעין ‘תעודת זהות’ המסייעת לחיידק לנהל תקשורת עם הסביבה. כך הם גם מסייעים לגוף שלנו, וליתר דיוק למערכת החיסון, לזהות את סוג החיידק ולהגיב אליו. לכן אנחנו משערים שהשינויים במעי משנים את אותה תעודת זהות וכך מאפשרים לתאים שלנו להגיב לחיידק באופנים שונים.”

החוקרים מדגישים כי מדובר בשינויים גנטיים הפיכים המבוססים על שחלופים של אזורים בגנום במערכת מרכזית בחיידק. לכן יש לשחלופים הללו השפעות נרחבות על הביטוי הגנטי של החיידק, כולל על מולקולות חיוניות שונות.

 

הדוקטורנט נדב בן-אסא

הדוקטורנט נדב בן-אסא

האנליזה הגנטית נערכה באמצעות SMRT – טכנולוגיה חדשנית של חברת פסיפיק ביוסיינסז (PacBio) שפותחה בעשור האחרון. טכנולוגיה זו מאפשרת למפות רצפים ארוכים במולקולות די-אן-איי ויתר על כן, לזהות מודיפיקציות אפיגנטיות על מולקולות ה די-אן-איי. במערכת הנחקרת השפיעו השחלופים בגנום על מודיפיקציות גנטיות ועל הביטוי הגנטי של החיידק כולו. למערכת זו יש גם יכולות זיהוי של גורמים עוינים, כמו בקטריופאג’ים ובכך עוסק מחקר ההמשך המבוצע כרגע במעבדה.

 

המחקר נתמך על ידי קרן הנשיא של הטכניון, מלגת אלון, ISF, קרן משפחת אפלבאום, גוטווירט וHuman Frontiers-.

 

למאמר ב-Nucleic Acids Research לחצו כאן

 

נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון ונשיא אוניברסיטת טוקושימה נוג’י סומיהארה חתמו הבוקר (ג’) על הסכם שיתוף פעולה מחקרי ואקדמי ראשון מסוגו ובהיקפו בין הטכניון לאוניברסיטת טוקושימה ביפן. בטקס החתימה הווירטואלי השתתפו גם נשיא תאגיד ניצ’יה (Nichia Corporation) אוגאווה הירויושי, בכירים מאוניברסיטת טוקושימה ובכירים מהטכניון ובהם חתן פרס ישראל פרופ’-מחקר מוטי שגב, המשנה לנשיא הטכניון לעניינים אקדמיים פרופ’ שמעון מרום וסגן נשיא הטכניון לקשרי ציבור ופיתוח משאבים פרופ’ אלון וולף.

נשיא ניצ’יה הירויושי, שהיה שותף במגעים בין האוניברסיטאות, בירך על ההסכם והודה לשותפים.
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון אמר כי “המדע הוא גשר נהדר לחיבור בין תרבויות ואנשים. יש לי תקוות רבות משיתוף פעולה זה ואני מחכה בקוצר רוח לראות בטכניון סטודנטים מאוניברסיטת טוקושימה ולבקר אצלכם בקמפוס, שכן אין תחליף לקשר האישי. אני מאמין ששיתוף הפעולה הזה יוביל להצלחות רבות ומאחל לכולנו דרך צלחה.”

ההסכם, שנועד לטפח שיתופי פעולה מחקרים וחינוכיים בין האוניברסיטאות, יעודד מחקרים משותפים ויקדם הבנה בין-לאומית ובין-תרבותית בין חוקרים מיפן ומישראל. במרכז ההסכם – תוכנית לחילופי סטודנטים לתארים מתקדמים ופוסט-דוקטורנטים, שיגיעו לתקופת מחקר והשתלמות בטכניון ובאוניברסיטת טוקושימה.

אוניברסיטת טוקושימה, הנמצאת בדרום יפן, נוסדה כאוניברסיטה לאומית בשנת 1949. המחקר באוניברסיטה מגוון ומתפרס על פני דיסציפלינות רבות. באוניברסיטה שש פקולטות לתואר ראשון, שמונה בתי ספר לתארים מתקדמים ומכוני מחקר המקדמים שיתופי פעולה בין האקדמיה לתעשייה והקמה של חברות סטארטאפ.

תאגיד ניצ’יה (Nichia Corporation), הנמצא במחוז טוקושימה בדרום יפן, הוא אחד הגופים המובילים בעולם בתחום המוליכים-למחצה, באופטיקה ובחומרים פונקציונליים. התאגיד ואוניברסיטת טוקושימה מקיימים ביניהם קשרי תעשייה, מחקר ופיתוח ענפים, ומרבית עובדי התאגיד הם בוגרי אוניברסיטת טוקושימה.

תאגיד ניצ’יה מקיים קשרים רבי שנים גם עם הטכניון ומעתה יסייע לשיתוף הפעולה בין שתי האוניברסיטאות במימון מחקרים משותפים ובמתן מלגות לדוקטורנטים ולפוסט-דוקטורנטים מצטיינים לצורכי נסיעה בין שתי האוניברסיטאות. בשיתוף הפעולה המחקרי עם הטכניון יתמוך גם המכון הבין-לאומי למדעים בטוקושימה (TISI), הפועל בניהול משותף של האוניברסיטה והתאגיד.

הטכניון ואוניברסיטת טוקושימה ירוויחו רבות משיתוף הפעולה המחקרי החדש בין המוסדות, שכן יפן וישראל הן מעצמות טכנולוגיות ושיתוף הפעולה החדש יזמן לסטודנטים לתארים מתקדמים משני המוסדות אפשרויות חדשות למחקר טכנולוגי מתקדם.

צוות The Microbes, המנחים והדיקנית: שורה קדמית, מימין לשמאל: פרופ"מ אבי שפיגלמן, פרופסור יואב ליבני (מוביל הפרויקט בטכניון), דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פרופסור מרסל מחלוף, רחל ביטון, איציק אנגלברג; שורה אחורית מימין לשמאל: פרופ"ח אורי לזמס, אלון רומנו, ליחן משיח ופרופ' יחזקאל קשי

צוות The Microbes, המנחים והדיקנית: שורה קדמית, מימין לשמאל: פרופ”מ אבי שפיגלמן, פרופסור יואב ליבני (מוביל הפרויקט בטכניון), דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פרופסור מרסל מחלוף, רחל ביטון, איציק אנגלברג; שורה אחורית מימין לשמאל: פרופ”ח אורי לזמס, אלון רומנו, ליחן משיח ופרופ’ יחזקאל קשי

קבוצת סטודנטים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ומהפקולטה לביולוגיה בטכניון זכתה במקום הראשון בתחרות בינלאומית שהתקיימה במסגרת המיזם האירופי EIT FOOD. הסטודנטים רתמו בקטריופאז’ (נגיף התוקף חיידקים) כדי למנוע קילקול של מיצי פירות – תופעה שנזקיה נאמדים בעשרות מיליארדי דולרים בשנה. פרופ’ מרסל מחלוף דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון אמרה כי “פרויקטים בינלאומיים כאלו הם מהות הפקולטה ודרכה לחנך את דור העתיד לחשיבה מחוץ לקופסה, ליזמות ולהרחבת הידע שביכולתנו לספק על ספסל הלימודים.”

 

התחרות הבין-לאומית התקיימה כחלק מפרויקט “MicroBiome-Push” – חלק מתכנית החינוך “Food Solutions”. תחרות זו נועדה לפתור בעיות בסקטור המזון באמצעות חיבור של חברות מהתעשייה (פפסיקו, פורטוס ואגריקולוס), וסטודנטים לתואר ראשון, שני ושלישי מ-4 אוניברסיטאות: הטכניון, אוניברסיטת טורינו באיטליה, אוניברסיטת רדינג בבריטניה ואוניברסיטת הלסינקי בפינלנד. בתחרות התמודדו תשע קבוצות סטודנטים, שתיים מהן מהטכניון.

 

שתי הקבוצות מהטכניון בחרו באתגרים שהציבה חברתPepsiCo  העולמית: הראשון, פתרון לקילקול מיצי פירות והשני, ניצול קליפות תפוחי האדמה הנותרות בייצור צ’יפס. את הקבוצות ליוו ארבעה מנטורים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון: פרופ’ יואב ליבני שהוביל את פעילות הטכניון בפרויקט, פרופ’ חזי קשי, פרופ”מ אבי שפיגלמן ופרופ”ח אורי לזמס. לדברי המנחים, “שני הצוותים הישראלים עשו עבודה מדהימה, ולמרות מגבלות הקורונה הצליחו לייצר פתרונות אפקטיביים מקוריים, ויותר מזה – להציג לחברות את היתכנות הרעיונות ואת הפוטנציאל העסקי הגלום בהם.”

העיגולים על פני מצע המזון מכונים פלאקים (plaques) והם מעידים על פעילות של בקטריופאג'ים – נגיפים המתרבים בתוך תא חיידק ומביאים לפיצוצו תוך פיזור אלפי נגיפים הממשיכים ומתפשטים ממנו והלאה. הצלחת מצופה בתרבית חיידקים ומכאן הצבע הצהוב העכור והבהיר - תרבית החיידק המקלקל את מיצי הפירות וטפטוף של הפאג' מביא לפיצוץ תאי החיידקים באזור זה.

העיגולים על פני מצע המזון מכונים פלאקים (plaques) והם מעידים על פעילות של בקטריופאג’ים – נגיפים המתרבים בתוך תא חיידק ומביאים לפיצוצו תוך פיזור אלפי נגיפים הממשיכים ומתפשטים ממנו והלאה. הצלחת מצופה בתרבית חיידקים ומכאן הצבע הצהוב העכור והבהיר – תרבית החיידק המקלקל את מיצי הפירות וטפטוף של הפאג’ מביא לפיצוץ תאי החיידקים באזור זה.

בקבוצה הזוכה, “The Microbes”, חברים איציק אנגלברג, אלון רומנו, ליחן משיח ורחל ביטון.   בקבוצה השניה מהטכניון, Biomy, חברים עומר סבאח, יופינג קאו, אור שפירא, מיכאל בוזגלו וליאור קאופמן.

הקבוצה הזוכה בחרה להתמודד עם הבעיה האקוטית של קילקול מיצים טבעיים – תופעה שנזקיה בארצות הברית לבדה נאמדים בכ-32 מיליוני דולר בשנה. האשם בקילקול המיצים הוא ACB, או בשמו המלא Alicyclobacillus acidoterrestris. חיידק זה, הנמצא באדמה שבה גדלים עצי הפרי וגם בכל חלקי העץ עצמו, אומנם אינו מסוכן לאדם, אולם הוא משחרר למיץ חומר טבעי בשם guaiacol המקלקל את טעמו וריחו. תופעה זו מתרחשת במגוון רחב של מיצים – תפוזים, אפרסק, מנגו, אגס, ענבים, עגבניות ועוד – וגורמת לאובדן כמויות גדולות של מיצים ולהפסדים כלכליים עצומים.

 

במהלך האבולוציה פיתח החיידק עמידות גבוהה לתנאי סביבה עוינים, המאפשרים לו לשרוד גם בתהליכי העיבוד של המיץ: ניקוי, סחיטה, פיסטור ומילוי. לרוב, פיסטור יעיל בהשמדת חיידקים המסוכנים לבריאות או פוגעים באיכות המיץ, אבל לא במקרה של ACB. מאחר שאי אפשר לחמם את המיץ לטמפרטורות פיסטור גבוהות יותר או לזמן רב יותר מבלי לפגוע באיכותו ובערכיו התזונתיים, חברת פפסיקו חיפשה פתרון יצירתי שימנע את התופעה המזיקה.

 

מאחר שהבעיה נובעת ממקור טבעי – חיידק החי באדמה – חיפשנו פתרון ממקור טבעי,” מסבירים חברי הקבוצה הדוקטורנטים אלון רומנו ואיציק אנגלברג. “בסופו של דבר, הטבע הוא ‘מעבדה’ בת מיליארדי שנים, והנחנו שפתרונות שהתפתחו באבולוציה יוכלו לשמש אותנו גם ככלי לטיפול בבעיית ה-ACB בתעשיית המזון.”

אחרי חיפושים ואנליזות רבות נפלה ההכרעה על בקטריופאג’ – נגיף התוקף חיידקים באופן טבעי ובצורה מאוד ספציפית. בטבע קיימים בקטריופאג’ים רבים, ולאחר מחקר מאומץ הצליחה קבוצת המחקר לבודד ולאתר בקטריופאז’ שמשמיד את החיידק המזיק. לא זו בלבד שגם במינון נמוך שלו הוא מחסל ביעילות את החיידק; הוא עושה זאת באופן סלקטיבי ולכן הוא בטוח לשימוש ואין לו כל השפעה שלילית על בריאות האדם.

 

וות Biomy, המנחים, והדיקנית: שורה קדמית, מימין לשמאל: פרופ"מ אבי שפיגלמן, פרופסור יואב ליבני, דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פרופ' מרסל מחלוף ואור שפירא; שורה אחורית, מימין לשמאל: פרופ"ח אורי לזמס, מיכאל בוזגלו, עומר סבאח ופרופ' יחזקאל קשי

צוות Biomy, המנחים, והדיקנית:
שורה קדמית, מימין לשמאל: פרופ”מ אבי שפיגלמן, פרופסור יואב ליבני, דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פרופ’ מרסל מחלוף ואור שפירא; שורה אחורית, מימין לשמאל: פרופ”ח אורי לזמס, מיכאל בוזגלו, עומר סבאח ופרופ’ יחזקאל קשי

חברי הקבוצה הזוכה מסבירים כי התחרות נערכה תחת פרויקט “MicroBiome Push” (“דחיפה מיקרוביומית”) שכן היא התמקדה בפתרון לאתגרים שמקורם במיקרוביום – אוכלוסיית המיקרובים בסביבה הנתונה. המיקרוביום כולל חיידקים (Bacteriome), פטריות (Mycobione) ונגיפים (Virome), והפתרון שזכה בתחרות מגייס למעשה נגיף ספציפי מהפיטוספרה (המיקרוביום של הצמח וסביבתו) למאבק בחיידק ספציפי מאותה סביבה. העובדה שמדובר בפתרון טבעי וזול, שאינו כרוך אפילו בהנדסה גנטית, צפויה להאיץ את יישומה של הטכנולוגיה במיצים ולצמצם את הצורך בחומרים משמרים. יתר על כן, הוספתו של הנגיף למיץ אינו פוגעת בו מבחינת כשרות יהודית (כשר) ומוסלמית (חלל).

הקבוצה השנייה מהטכניון, Biomy, התמודדה גם היא עם אתגר לא פשוט ופיתחה את הקונספט “PotatALL” הכולל מספר פתרונות יצירתיים לטיפול בקליפות תפוחי האדמה הנותרות בתהליך הייצור של צ’יפס. חברי הקבוצה הציגו תהליך להפקת חומר גלם לייצור אריזה מתכלה ששומרת על איכות הסביבה וכן דיפ (מטבל) העשוי מקליפות תפוחי האדמה. פתרון מקיף ויצירתי זה זכה גם הוא בשבחים משופטי התחרות. מטבל זה, על פי כוונתם, יוגש באריזות קטנות כמו של קטשופ, בצמוד לצ’יפס, שייארז באריזה המתכלה שהוכנה מהקליפות. פתרון זה מוביל לניצול מושלם של תפוחי האדמה תוך צמצום הפגיעה בסביבה.

 

ליאור קאופמן סטודנט מצוות Biomy

ליאור קאופמן סטודנט מצוות Biomy

יופינג קאו סטודנט מצוות Biomy

יופינג קאו סטודנט מצוות Biomy

ד"ר אנדרו ויטרבי מדליק נרות בטקס בטכניון. חנוכה 2015

ד”ר אנדרו ויטרבי מדליק נרות בטקס בטכניון. חנוכה 2015

מתנתו של ד”ר ויטרבי לפקולטה איפשרה את המשך צמיחתה בקצב מהיר ומסייעת לה בגיוס חברי סגל צעירים ומבריקים, ברכישה של תשתיות מחקר והוראה מהמתקדמות בעולם ובתמיכה בסטודנטים מבטיחים לתארים מתקדמים. בחמש השנים האחרונות חל גידול משמעותי במספר הפרסים, המחקרים והפרסומים שפרסמו חוקרי הפקולטה בכתבי עת מדעיים יוקרתיים, ועוד היד נטויה.

כעת, במלאת חמש שנים לאירוע ההיסטורי, כתב נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון מכתב תודה לד”ר ויטרבי ובו הודה לו על נדיבותו יוצאת הדופן, המאפשרת לטכניון להתמודד כראוי עם האתגרים הטכנולוגיים של ההווה והמחר. “תודה על ידידותך האיתנה ועל תמיכתך המסורה בטכניון ובמדינת ישראל,” כתב לו הנשיא סיון.

בפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי ציינו את המאורע. “אנו מציינים בימים אלה חמש שנים לתרומתך ההיסטורית לפקולטה,” אמר פרופ’ נחום שימקין, דיקן הפקולטה להנדסת חשמל לד”ר ויטרבי, בברכת וידאו מוקלטת ששלח לו. “ציפינו וקיווינו לחגוג אירוע זה יחד, כאן בטכניון, אבל עקב הנסיבות ניאלץ להמתין לזמן מתאים יותר.”

“את ידידותך ומסירותך לטכניון לא ניתן לסכם לאירוע יחיד,” הוסיף הדיקן. “ביקרת כאן לראשונה ב-1967, לפני 53 שנים, וזאת הייתה תחילתה של ידידות נפלאה הנמשכת עד עצם היום הזה. כפי שידוע לך, הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון מילאה תפקיד מרכזי בהתפתחותה של תעשיית ההייטק הישראלית ובשגשוגה. תמיכתך הנדיבה מאפשרת לנו להמשיך בהרחבת הפקולטה ולחוש ביטחון באשר לעתידנו. אנו גאים להיקרא הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש אנדרו וארנה ויטרבי.”

תמר רוט-שחם, דוקטורנטית בפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי, בירכה את ד”ר ויטרבי ואמרה כי הפקולטה היא ביתה השני כבר עשר שנים, וכי כדוקטורנטית היא שקועה במחקר ובלמידה בכל ימי השבוע. “לתמיכתך יש השפעה עצומה על חיי, כי היא מאפשרת לי להקדיש את כולי למחקר. אני גאה להיות חלק מפקולטה זו, מהמובילות בעולם בתחומה, הקרויה כיום על שמך.”

ויטרבי, ממייסדי חברת קוואלקום, הוא ממציאו של אלגוריתם ויטרבי – אלגוריתם מתמטי העומד בבסיס פעולתן של מרבית מערכות התקשורת כיום. אלגוריתם ויטרבי מאפשר פענוח מהיר ומדויק של אותות רבים בעת ובעונה אחת ומסייע בניטרול הפרעות. אלגוריתם זה משמשת כיום בכל אחד מארבעת התקנים הבינלאומיים לטלפונים סלולריים וכן במסופי מידע, במקלטים של שידורי לוויין דיגיטליים ובטלמטריה (מדידה מרחוק) של החלל העמוק. האלגוריתם משמש גם בתחומים נוספים הכוללים תוכנות זיהוי ובאנליזה של די-אן-איי. על תרומתו המדעית והטכנולוגית הוענקה לדר’ ויטרבי בשנת 2010 מדליית הכבוד של ארגון IEEE – הפרס הנכבד ביותר המוענק בתחום הנדסת החשמל והאלקטרוניקה.

בנו אלן וכלתו קארין ויטרבי מדליקים נרות בטקס בטכניון. חנוכה 2015

בנו אלן וכלתו קארין ויטרבי מדליקים נרות בטקס בטכניון. חנוכה 2015

קשריו של ד”ר ויטרבי עם הטכניון נרקמו כבר ב-1967, כאשר העביר בטכניון סדרת הרצאות במסגרת השבתון שלו מאוניברסיטת דרום קליפורניה, לוס אנג’לס. שורשים אלה התפתחו והעמיקו לידידות עם אנשי תורת התקשורת ותורת האינפורמציה בפקולטה, ועם הטכניון בכללו. בשנת 2000 כיבד אותו הטכניון בתואר “פרופסור אורח מיוחד” בתחום הנדסת החשמל.

תמיכתם הנמשכת של בני הזוג ויטרבי בפקולטה להנדסת חשמל הגיעה לשיא בתרומת ענק של 50 מיליון דולר, שנועדה לעגן את מעמדו של הטכניון כמוסד מוביל בתחומי הנדסת החשמל והנדסת המחשבים בישראל ובעולם. התרומה מאפשרת לטכניון לגייס ולשמר חברי סגל מהשורה הראשונה וסטודנטים מעולים לתארים מתקדמים בהנדסת החשמל ובמדעי המחשב, וכן לשדרג את תשתיות ההוראה והמחקר.

“אני גאה מאוד על קישור שמי לטכניון, מהמוסדות המדעיים-טכנולוגיים המובילים בעולם,” אמר ד”ר ויטרבי בטקס שהתקיים אז. “לבוגרי הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון חלק מרכזי בייסודו של ענף ההיי-טק הישראלי ובשגשוגו, ענף החיוני להצלחתה הכלכלית של מדינת ישראל.”

הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, מהמחלקות המוכרות והמובילות בעולם בתחום הנדסת חשמל ומחשבים, מילאה תפקיד מהותי בהתפתחותה של תעשיית ההיי-טק הישראלית ובהפיכתה של ישראל ל”אומת הסטארט-אפ”. בתחילת שנות ה-70 היתה הפקולטה הכוח המניע ביצירת התשתיות והידע במיקרואלקטרוניקה ובפיתוחים שמילאו תפקיד מרכזי בצמיחתו הכלכלית של ענף ההייטק ובביטחונה של מדינת ישראל. בעשורים הבאים סללה הפקולטה את הדרך לשורה של תחומי פעילות ובהם הנדסת מחשבים, תקשורת, עיבוד אותות ותמונות, למידת מכונה, מיקרו-אלקטרוניקה, אופטואלקטרוניקה, ננוטכנולוגיה וטכנולוגיה קוונטית.

בשנים 1995 – 2015 , היו בוגרי הטכניון אחראים להקמה ולניהול של יותר מ-1,600 חברות אשר הביאו ליצירתם של מאה אלף מקומות עבודה; כ-35% מהחברות האלה הוקמו על ידי בוגרי הפקולטה להנדסת חשמל.

“נהגתי לצפות ב’אקסמן’ והדהים אותי לראות איך משנים את הדי-אן-איי של בני האדם והם הופכים להיות גיבורי-על. ידעתי שאני רוצה להיות מדענית.” כך אמרה היזמית מאיה אוטמזגין אשכנזי, בוגרת תואר שני מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית, למאות התלמידות שהשתתפו באירוע TechWomen השישי. אירועי TechWomen נועדו לעודד תלמידות תיכון מצטיינות להשקיע ולהמשיך בלימודי מתמטיקה ומדעים. השנה התקיים האירוע לראשונה במתכונת מקוונת, בשידור חי מהאולפן החדש בטכניון, מה שאיפשר השתתפות של תלמידות רבות יותר.

שידור האירוע באולפן

שידור האירוע באולפן

האירוע התקיים באדיבות הקרן להעצמת נשים ע”ש רוזלין אוגוסט. אוגוסט, המתגוררת בפלורידה, בירכה את התלמידות מביתה ואמרה להן: “תמיד הרגשתי שנשים יכולות לעשות כל מה שירצו. אני מאמינה בכן ובמנהיגותכן שתשנה את העולם. יש לכן כישרון שנשים רבות מייחלות לו, ואתן השראה עבורי. אתן העתיד של העולם. אני מצדיעה לכן, לבי אתכן ואמשיך לתמוך באירוע החשוב הזה.”

את האירוע הנחתה האסטרופיזיקאית ד”ר אפרת סבח, שהשלימה את כל תואריה בפקולטה לפיזיקה בטכניון, והשתתפו בו סגן נשיא הטכניון לקשרי ציבור ופיתוח משאבים פרופ’ אלון וולף, היזמית בוגרת הפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי יעל ויזל, מייסדת חברת “זיקית” – חדר ההלבשה וירטואלי, ד“ר נעמה גבע-זטורסקי מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט, החוקרת מיכל אקרמן-למברט מהפקולטה לביולוגיה והסטנדאפיסטית מור חן.

בסרטון “אפשר שאלה?” שהופק במיוחד לאירוע השתתפו שבע בוגרות ודוקטורנטיות: ד”ר אביטל שריפט, מנהלת מפעל טילים בחטיבת מערכות טילים וחלל של התעשייה האווירית וכלת פרס ביטחון ישראל לשנת 2003, שהשלימה תואר ראשון ושני בפקולטה להנדסת חשמל ע”ש ויטרבי; מאיה אוטמזגין אשכנזי, ממייסדות חברות המזון MaoLac ו־MaoFoodTech, שהשלימה תואר שני בהנדסה ביו-רפואית ונבחרה השנה לרשימת Forbes 30 Under 30; נורה נוסייר מנסא, מייסדת משותפת ומנהלת טכנולוגיות ראשית בנוראמי מדיקל, שהשלימה תואר ראשון ושני בפקולטה להנדסה ביו-רפואית; קטיה זובנקו, בוגרת תואר ראשון בפקולטה לפיזיקה ותואר שני בפקולטה למדע והנדסה של חומרים, שם היא עושה כיום את הדוקטורט; יתרב אסעד, דוקטורנטית בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון; נטע בלום, ראש מדור טכנולוגיית תעופה במפא”ת (משרד הביטחון), שהשלימה תואר ראשון ושני בפקולטה להנדסת מכונות וכיום שוקדת על הדוקטורט בפקולטה להנדסת אווירונוטיקה וחלל (גם היא חברה ברשימת Forbes 30 Under 30); וקרן יצחק, שסיימה השנה תואר ראשון בפקולטה למדעי המחשב ע”ש טאוב ועובדת כיום ב-Google.

“בצבא נחשפתי למחשבים ופתאום זה עניין אותי,” סיפרה קרן יצחק. “פתאום התחלתי להבין את המכשירים האלקטרוניים שיש לנו ביד ואת הדברים שאנחנו משתמשים בהם ביום-יום, ומבינים אותם לעומק ברמה שלא חשבתי שאוכל להבין.”

"אפשר שאלה?"

“אפשר שאלה?”

המרואיינות סיפרו על אופיין כתלמידות תיכון (חנונית, סקרנית, מצטיינת), על רגעי המשבר (“היו רגעים שאמרתי די, זה לא מתאים לי!”), ועל החיים כנשים בתעשייה. “כשאת אישה יחידה בחדר שיש בו מלבדך גברים בלבד,” אמרה הדוקטורנטית נטע בלום, “הסיטואציה הזאת שמה אותך בפרונט ומבליטה אותך, מה גם שאני ג’ינג’ית.”

במשובים ששלחו למארגני האירוע כתבו המשתתפות כי האירוע מיקד אותן באפשרויות הלימוד בטכניון וחיזק את ביטחונן בכדאיות הלימודים וביכולותיהן לעמוד באתגר. “גם קודם שקלתי ללמוד בטכניון אבל אמרתי לעצמי שאני לא מספיק טובה,” כתבה אחת מהם. “אחרי ההרצאות של היום הבנתי שכולן מרגישות כמוני.” “רציתי ללמוד בטכניון גם לפני כן,” כתבה אחרת, “אבל ההרצאה הזאת פשוט חיזקה בי את הרצון. היו לי פרפרים בבטן.”

פרופ’ אלון וולף, סגן נשיא הטכניון לקשרי ציבור ופיתוח משאבים, אמר לתלמידות כי “הטכניון פועל בשנים האחרונות רבות להעלאת אחוז הנשים בקרב הסטודנטים לתארים מתקדמים ובקרב חברי הסגל. רק לאחרונה הצטרפו לטכניון שתי חברות סגל חדשות ומצוינות שהיו דוקטורנטיות אצלי במעבדה ואני גאה בהן מאוד על הדרך המרשימה שעשו. לכל אחת ואחת מכן יש מקום בטכניון ואני מקווה שבעוד כמה שנים נתראה בקמפוס.”

לצפייה בסרטון “סליחה על השאלה”: