הנבחרים של הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים – פרסי הצטיינות לעבודות סטודנטים

"ארכיטקטורה היא כלי נפלא שיכול לשמש את המאבק החברתי והסביבתי", במשפט הזה בחר הח"כ לשעבר דב חנין לסכם את הרצאתו על הקשר בין משבר האקלים, הקורונה ומקצוע האדריכלות. חנין טען שהאדריכלים והמתכננים שמשרתים את בעלי הכוח יכולים לקדם את השינוי הסביבתי והחברתי הנדרש ולהזכיר לכולנו שבית אינו רק נדל"ן אלא הוא חלק משכונה המתוכננת לבני אדם.

ההרצאה התקיימה במסגרת טקס “הנבחרים” שעורכת הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בכל שנה, ובמסגרתו מוענקים פרסים לפרויקטים מצטיינים משנת הלימודים החולפת ולפרויקטי הגמר. בשנים קודמות נערך הטקס כחלק מתערוכה נרחבת שהציגה את הפרויקטים המצטיינים שהוגשו בסוף שנת הלימודים הקודמת. השנה, ברוח הימים האלה, נערך הטקס בזום.

דיקן הפקולטה פרופ”ח יאשה גרובמן בחר בתפיסה מרעננת והציג את שינוי הפורמט כאחד הדברים החיוביים שהביאה הקורונה. לטעמו קיום הטקס בזום מנע דחיות וביטולים ובעיקר איפשר לציבור רחב יותר להיחשף לעבודות ולהרצאות של הסטודנטים ולהרצאת האורח של חנין. “יש בזום משהו נורא ומרחיק אבל הוא גם מנגיש אנשים ואירועים. לדוגמה, תורמי הפרסים יכולים להיות איתנו במפגש, גם אלה שגרים רחוק.” תרומה נוספת שהדגיש פרופ’ גרובמן היא תערוכת הגמר של הסטודנטים במסלול לארכיטקטורה ואדריכלות נוף, שהתקיימה גם היא במרחב הווירטואלי. “אני אמנם משוחד, אבל בעיני זו תערוכה מדהימה הכוללת חומרים רבים שבדרך כלל לא נחשפים לציבור.” הוא אמר כי החדשנות והתפיסה הביקורתית שמציגים הפרויקטים הנבחרים הן מרכיבים יחודיים למקצוע האדריכלות ביחס למקצועות ההנדסה האחרים הנלמדים באופן שמרני יחסית. “ביקורתיות מחזקת את חשיבותם של מקצועות העיצוב בשוק העבודה וגם משפרת את היחס הציבורי אליהם. זה שינוי מבורך שמעלה את רמת האחריות של העוסקים בתחומים אלו.”

הפרויקטים הנבחרים הציגו תפיסות עיצוב מגוונות שנשענו על מחקרים מקדימים שהוסיפו עושר רב לתוצרים והפכו אותם למעניינים גם למי שאינם עוסקים במקצוע. לדוגמה, הפרויקט הזוכה בפרס הראשון ע”ש יחיאל ויוסף סגל לפרויקט גמר מצטיין באדריכלות נוף התבסס על מחקר שערכה הסטודנטית רון כהן על התנהלות של עיוורים ומוגבלי ראייה בעיר. הפרויקט מציג את כיכר רבין  ממרחב שבנוסף לשימושו העיקרי כמקום התכנסות והפגנות, יהווה מרחב מלא בהפתעות ופעילות. הפרויקט התבסס על מחקר שערכה רון על התנהלות של עיוורים ומוגבלי ראיה במרחב העירוני בשאיפה להתאים ולהנגיש אותו להם ולכלל האוכלוסייה. המרחב שתיכננה מתחבר לרחובות בסביבה, מגדיל את השטחים הירוקים על בסיס עצים קיימים ויכול לשמש את כלל תושבי העיר כמרחב קסום המכיל בתוכו גם אזורי יער עירוני המשמר ומחזק את בתי הגידול של הסנוניות הקיימות שבו.

גילוי מרתק היה גם הבסיס לפרויקט הזוכה בפרס רייסקין ע”ש ליאון וישראל רייסקין לפרויקט גמר בארכיטקטורה. במקרה זה זיהתה הסטודנטית אדווה חפץ שמתחת לפארק השכונתי בשכונת קריית אליעזר בחיפה נמצא צינור נפט בבעלות קצ”א. באזור גוש דן נעשה מאמץ להעביר את הצינור, שכבר סבל בעבר מתקלות ונזילות, באזור ריק ממגורים אבל בשכונה החלשה יחסית בחיפה הקו עובר בקרבת בתי מגורים. חשיפת נוכחות קו הנפט יצרה פרויקט שמתבסס על תפיסות שימור ניסיוניות ואף חתרניות שהופכות את השימור לכלי ביקורתי ושובר את הדימוי שלו כמערך החונט מבנים ומרחבים עירוניים.

במהלך הטקס חולקו פרסים נוספים ובהם פרס שלסקי ע”ש האדריכל דוד שלסקי והפרס ע”ש רבקה השמשוני.

לתערוכת הבוגרים TECHNIONGRAD2020.COM

הסטודנטית אדווה חפץ והדמיות מהפרויקט שלה:

 

הסטודנטית רון כהן והדמיות מהפרויקט שלה – “על העיוורון בעיר בעידן הטכנולוגי”: