הדרך להזדקנות בריאה
הטכניון ערך לאחרונה את מפגש ההתנעה של המרכז להזדקנות בריאה, שירתום חוקרים ממגוון תחומים למחקר יישומי שישפר את איכות החיים בגיל המבוגר
תוחלת החיים הולכת ועולה בהתמדה הודות לקידמה הרפואית, המדעית והטכנולוגית, אולם עלייה זו אינה זוכה למענה הולם בכל הקשור לאיכות החיים בגיל המבוגר. נוכח אתגר עולמי חשוב זה התקבצו לאחרונה חוקרים מפקולטות שונות בטכניון כדי ליזום ולתאם את הקמתו של מרכז להזדקנות בריאה (Healthy Aging Center) בטכניון.
את היוזמה מובילים פרופ’ שי שן-אור מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט, פרופ’ אורי לזמס מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון וד”ר נגה רון-הראל מהפקולטה לביולוגיה. המרכז יפעל במסגרת יוזמת בריאות האדם בטכניון (THHI), שנוסדה ביוזמת נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון בשנה שעברה במטרה לקדם מחקר בין-תחומי הקשור בעולמות הבריאות והרפואה.
לאחרונה נערך בטכניון מפגש ההתנעה של המרכז להזדקנות בריאה – יום עיון שבו הציגו חברי סגל את יכולותיהם המחקריות, ההנדסיות והקליניות בפיתוח פתרונות למגוון האתגרים שמלווים את תהליכי ההזדקנות בעידן הנוכחי ובעתיד. מפגש ההתנעה משך אליו יותר מ-35 חוקרים ורופאים ממגוון פקולטות בטכניון ובהן רפואה, ביולוגיה, כימיה, הנדסה ביו-רפואית, הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת חשמל ומחשבים, הנדסת מכונות וארכיטקטורה.
בחלק הראשון של יום העיון הוצגו מחקרים הקשורים למנגנונים של זיקנה ואריכות ימים מרמת התא ועד לאורגניזם השלם, לאספקטים שונים של תחלואה הנלווים לזקנה ואיכות החיים ולניסויים קליניים ופרה-קליניים הקשורים בכך. בחלקו השני של יום העיון נדונו מחקרים יישומיים ויכולות מדעיות, טכנולוגיות והנדסיות בהתערבות בתהליכי הזיקנה, אבחון וניתוח נתונים רפואיים, רפואה רגנרטיבית, פתרונות תזונה, הנדסה של טכנולוגיות תומכות ועיצוב סביבות המגורים לבני הגיל השלישי. נושאים אלו צפויים לעמוד במוקד פעילותו של המרכז המתהווה.
בסיכום היום דנו החוקרים, יחד עם נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון ופרופ’ אלון וולף, סגן הנשיא לקשרי חוץ ופיתוח משאבים, באתגרים הניצבים בפני הטכניון בחקר הזיקנה ובמשאבים הדרושים כדי להוביל פריצות דרך מדעיות והנדסיות לטובת התמודדות עם אתגרי ההזדקנות הבריאה בישראל ובעולם.