לזכרם של לוחמי חטיבת כרמלי
חטיבת כרמלי הניחה את אבן הפינה לאתר ההנצחה הראשי לחלליה בחורבת ירדה הסמוכה למושב משמר הירדן. ביוזמה מעורבים חטיבת כרמלי, הטכניון, קק"ל והמועצה האזורית מבואות חרמון
טקס הנחת אבן הפינה לאתר יער, מורשת, טבע והנצחה לחללי חטיבת כרמלי התקיים אתמול (ג’, 20.9) בחורבת ירדה הסמוכה למושב משמר הירדן. תרומה נדיבה להקמת האתר התקבלה ממשפחת זף מארה”ב לזכר קלמן זף, בוגר הטכניון שלחם עם חבריו לחטיבה בקרבות מלחמת העצמאות בקו משמר הירדן.
בהקמת אתר הזכרון מעורבים עמותת כרמלי, הטכניון, קק”ל, המועצה האזורית מבואות חרמון, רשות ניקוז ונחלים כנרת, משרד הביטחון והמועצה לשימור אתרי מורשת. באירוע השתתפו נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון, המשנה לנשיא ומנכ”ל הטכניון פרופ’ בועז גולני, יו”ר קק”ל אברהם דובדבני ועובדי קק”ל,יו”ר עמותת חטיבת כרמלי אל”מ במיל’ צחי וברבר מנכ”ל העמותה ד”ר אליקים בן חקון, סמנכ”ל משרד הביטחון – אגף משפחות והנצחה אריה מועלם ונציגי אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון, מפקד החטיבה כיום אל”מ עמרי רוזנקרנץ, מפקדי וחיילי חטיבת כרמלי בהווה ובעבר, משפחות שכולות, ראש המועצה האזורית מבואות חרמון, בני בן-מובחר ותושבי משמר הירדן, נציגי המועצה לשימור אתרי מורשת ויו”ר הרשות לניקוז ונחלים כנרת מוטי דותן.
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון אמר בטקס: “אני מודה לכל המעורבים בהקמת האתר ובראשם עמותת חטיבת כרמלי שהובילה את המהלך. ההקמה התאפשרה בזכות תרומה נדיבה ממשפחת זף לזכר בוגר הטכניון קלמן זף, ועל כך נתונה להם תודתנו העמוקה. בין הטכניון לעמותה ולחטיבה מתקיים עד היום קשר אמיץ שתחילתו בגדוד 22, “גדוד הטכניון”, שרובם המוחלט של חבריו היו סטודנטים מהטכניון. עם פרוץ מלחמת העצמאות והקמת חטיבת כרמלי הופסקו הלימודים בטכניון והסטודנטים והמרצים נטשו את ספסלי הלימודים והתגייסו – רובם לחטיבת כרמלי שאך זה הוקמה תחת פיקודו של משה כרמל. החטיבה השתתפה בקרבות לשחרור חזית הצפון ורשמה הצלחות גדולות אך ספגה אבידות כבדות – כ-440 נופלים, מתוכם כ-50 סטודנטים וחברי סגל מהטכניון. חללי ‘גדוד 22’ מונצחים על לוח הזיכרון במרכז הקמפוס. יהי זכרם ברוך.”
אברהם דובדבני, יו״ר קק״ל: “חנכנו את השביל שמנציח את החללים של חטיבת כרמלי אשר נפלו בקרב מערכות ישראל. אני מתרגש מהמעמד וחש כבוד עצום שנפלה בחלקי ההזדמנות, בתור יו”ר קק”ל, לחלוק כבוד לאותם גיבורים שחרפו את נפשם במטרה להגן על האדמה עליה אנו עומדים היום ועל הגליל כולו. אנו חבים לחטיבת כרמלי את היות הגליל בשטח מדינת ישראל ואנו חבים להם את חיבור העדה הדרוזית למדינת ישראל בברית דמים. המקום המיוחד הזה, חורבת ירדה, מסמל את ההיסטוריה הארוכה של עם ישראל הנאבק ומגן על אדמת הארץ הזו, ומעתה גם יהיה סמל לעוז ולגבורה לזכר אותם חללים גיבורים. קק”ל תמשיך לשאת את דגל ההנצחה והזיכרון בחניונים, ביערות ובאתרים השונים, ותמשיך לספר את סיפורם של החללים שנגדעו חייהם בטרם עת.”
המשנה לנשיא ומנכ”ל הטכניון פרופ’ בועז גולני אמר כי “הקשר הייחודי בין הטכניון לחטיבת כרמלי הוא חלק טבעי ממערך הקשרים של הטכניון עם מערכת הביטחון והוא מסמל את המחויבות העמוקה של הטכניון, מאז היווסדו, לביטחונה של מדינת ישראל. טכנולוגיות פורצות דרך שהתחילו את דרכן בטכניון, ואלפי המדענים והמהנדסים שהוכשרו בטכניון והמשיכו לתעשיות הביטחוניות, יצרו ושימרו את היתרון הטכנולוגי של ישראל.”
מנכ”ל עמותת חטיבת כרמלי ד”ר אליקים בן חקון אמר כי “סיפור מורשת הקרב של חטיבת כרמלי הוא ארוך ומפואר ושזור כמעט בכל אבן בצפון הארץ. המאמץ להקים אתר מורשת והנצחה לחטיבת כרמלי לא מתבטא רק בעצים, בשבילים ובאבנים אלא בחינוך לאהבת הארץ. לשמחתי, למאמץ זה חברו הטכניון, קק”ל, מועצה מקומית מבואות החרמון, רשות ניקוז ונחלים כנרת, משרד הביטחון והמועצה לשימור אתרי מורשת. ביחד נפעל לכך שאתר זה לא יהיה רק גלעד דומם אלא מקום חי ותוסס המהווה אבן שואבת למטיילים, תלמידים ומשפחות שייחשפו באמצעות סיפור האתר לערכי אהבת הארץ, סיפור הרעות והקרבת הלוחמים, כך שהזיקה למולדת ואהבת הארץ תמשיך להיטמע גם בדורות הבאים.”
האתר המתוכנן ינציח את סיפורה של חטיבת כרמלי בציר זיכרון דינמי במרחב הדומם. פרופ’ חיים תיבון הוא שיזם ותכנן בשנות התשעים את שיקום אתר חורבת ירדה ועימו הפסל יגאל מירון ז”ל, יחד עם המועצה לשימור אתרי מורשת לטובת הקמת גלעד למבצע ברוש. חטיבת כרמלי היא החטיבה היחידה מחטיבות תש”ח שלא היה לה אתר הנצחה ומורשת. היוזמה להקמת האתר בשיתוף הטכניון קמה בעת תחילת לימודיו לתואר שלישי של ד”ר אליקים בן חקון (המשרת כמפקד בחטיבה). התוכנית העיצובית לאתר החדש תוכננה ונבחרה בתחרות שנערכה ב-2018 בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בשיתוף וביוזמת עמותת חטיבת כרמלי. צוות השופטים בחר בשיפוט אנונימי את הצעתה של סטודנטית הפקולטה דאז כרמל מרחב, נכדתו של אחד ממפקדי המחלקה בגדוד 22 של חטיבה.
התחרות התאפשרה בנדיבותם של קרן אסתי לנדנברג ז”ל, עמותת רוטרי חיפה – סניף מוריה וחברת אופק שירותי אוויר. התחרות התקיימה במסגרת קורס אדריכלות נוף בפקולטה בהנחייתם של פרופ’ נורית ליסובסקי ואדריכליות הנוף צופיה רוזנר-סלע ונאווה רגב ובייעוץ של פרופ’ יוסי בן-ארצי, הארכיאולוג ד”ר ערן מאיר וד”ר אליקים בן-חקון. מטעם הטכניון היו מעורבים בתהליך המשנה לנשיא ומנכ”ל הטכניון פרופ’ בועז גולני, אנשי אגף קשרי ציבור ופיתוח משאבים והצוות המשפטי בראשות עו”ד רחל בן ארי.