פלג זייף זכה במקום הראשון באולימפיאדת הביוטכנולוגיה
משרד החינוך והטכניון קיימו החודש את אולימפיאדת הביוטכנולוגיה השישית. האולימפיאדה נועדה למשוך תלמידים לתחום זה ולטפח את תלמידי התיכון העוסקים במחקר בתחום.
את האירוע שהתקיים בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פתחה דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון פרופ’ סימה ירון, שאמרה לתלמידים ולמוריהם: “זכיתם בהזדמנות להתעמק בלמידה, להשוות ממצאים, לפתח שיטות ולהגיע לחקר האמת. כל מה שרכשתם במהלך עבודת המחקר ילווה אתכם כמו אבן יקרה כל החיים. נצלו את ההזדמנות להסתובב בפקולטה ולדבר עם סטודנטים וחברי סגל. אני מקווה לראות אתכם בפקולטה כסטודנטים בעוד כמה שנים.”
אירוע הגמר של האולימפיאדה מתקיים אחרי חודשים של עבודה בבתי הספר, ומגיעים אליו חמישה תלמידים נבחרים שצלחו את כל השלבים. את האולימפיאדה מובילים מאז היווסדה פרופ’ אילת פישמן וד”ר עומר יחזקאלי מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ויהודית דסקלו, מפמ”ר ביוטכנולוגיה במשרד החינוך. דסקלו אמרה כי “התקופה האחרונה הדגישה את חשיבות הביוטק בעולם, ומרכז המחקר הראשון בעולם שיוקדש לחלבונים, תחליפים למזון מהחי, מוקם בטכניון. האולימפיאדה תורמת רבות לקשר בין הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון לבתי ספר תיכוניים, קשר שמפתח את תלמידי המגמה ברחבי הארץ.”
“בראש ובראשונה,” אמרה פרופ’ אילת פישמן, “אני רוצה להודות למורות הנפלאות של מגמת הביוטכנולוגיה אשר עובדות ללא לאות על מנת לעניין ולסקרן את התלמידים בתחומי המדע והטכנולוגיה. אני מברכת את כל הפיינליסטים על המוטיבציה והמסירות. כולכם עשיתם עבודה מצוינת שהקשתה עלינו לבחור את הזוכים.”
במקום הראשון זכה פלג זייף, תלמיד כיתה י”ב בתיכון מו”ר (מכבים-רעות), שעסק בעבודתו בטיפול ביולוגי חדשני לריפוי סרטן תוך התמקדות בסרטן ריאות. טיפול זה נחשב מועיל יותר מטיפול קונוונציונלי, והוא ממוקד יותר בתאים הסרטניים ואינו פוגע ברקמות הבריאות. זייף הקדיש את הפרויקט לזכרה של זהבה ברק, מייסדת לימודי הביוטכנולוגיה בבית הספר מכבים רעות.
במקום השני זכתה עדן ספוז’ניקוב מכיתה י”ב ב”עתיד תיכון למדעים” בלוד. עבודתה עסקה בתפקיד החלבון פאלדין בתאי סרטן שד מסוג 4T1 שבהם הושתק הגן לפאלדין בשיטת קריספר. במקום השלישי זכה יוגב יעקבי, תלמיד מאורט רבין גן יבנה, שחקר מוטציות בחלבון אלפא אנטי טריפסין והשפעתן על פעילותו. לחלבון זה תפקיד משמעותי בהפחתת דלקת.
המשתתפים באירוע שמעו את הרצאתו של ד”ר צחי רייזל מהפקולטה להנדסה ביוטכנולוגיה ומזון: “אפיגנטיקה – ממדע בסיסי למדע יישומי”. ד”ר רייזל הציג מחקרים ויישומים של אפיגנטיקה, בין השאר בהבנת תהליכי זיקנה ומניעתם, אבחונים מתקדמים וזיהוי פלילי. הוא אמר לתלמידים כי “המדע זקוק לאנשים צעירים ובעלי מוטיבציה שיצטרפו לתחום – יש עוד הרבה לחקור ולפתח.”