החוקרת ממקדוניה שנבחרה לעמיתת מלגת שמידט לפוסט-דוקטורנט
בעבודת הדוקטורט פיתחה ד"ר וסנה בצ'בה מערכות זעירות המזרימות נוזלים ללא צורך בצינורות ובתעלות
ד”ר וסנה בצ’בה, שהשלימה לאחרונה את הדוקטורט שלה בטכניון, נבחרה לעמיתת מלגת שמידט לפוסט-דוקטורנט (Schmidt Science Fellow) לשנת 2023. המנחה שלה בטכניון, פרופ’ מורן ברקוביץ’ מהפקולטה להנדסת מכונות, אומר כי “וסנה הייתה סטודנטית ברמה יוצאת דופן, ועבודת הדוקטורט הרב-תחומית שלה תרמה רבות לפיזיקה בסיסית, לכימיה אנליטית ולטכנולוגיות מיקרוניות. שמחתי מאוד לשמוע שהיא זכתה במלגה, שנחשבת לאחת היוקרתיות ביותר בעולם, אבל לגמרי לא הופתעתי.”
ד”ר בצ’בה, ילידת מקדוניה הצפונית, השלימה תואר ראשון ושני ב-EPFL, בית הספר הפוליטכני הפדרלי של לוזאן. בשנת 2018 היא הגיעה לטכניון כדי להתחיל את עבודת הדוקטורנט במסגרת תוכנית ייחודית שנוסדה על ידי פרופ’ מורן ברקוביץ מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון ופרופ’ גובינד גאיקלה – כיום חבר סגל באוניברסיטת בריטיש קולומביה. הפורמט הייחודי של התוכנית איפשר לה לחלק את זמנה בין הטכניון למרכז המחקר של IBM בציריך, שם הוביל ד”ר גאיקלה קבוצת מחקר באותה תקופה.
בעבודת הדוקטורנט שלה עסקה ד”ר בצ’בה בפיתוח שיטות חדשות להזרמת נוזלים בערוצים וירטואליים ללא צורך בתעלות ובצינורות. בשבב המיקרופלואידי שפיתחה מתועל הנוזל באמצעות שדות חשמליים. השליטה בשדות אלה מאפשרת לערוך מניפולציות על הזרימה בכל נקודת זמן. בקונפיגורציה זו הצליחו החוקרים ליצור, לדוגמה, אזורים שבהם הנוזל עומד במקום ואילו מסביבם הכול זורם. הם מאמינים כי הפיתוח הנוכחי סולל דרך ליצירה של מערכות מיקרוזרימה הנשלטות באופן דינמי, וכי הוא עשוי להוביל לשינוי פרדיגמה בתחום המעבדה-על-שבב. המחקר מומן על ידי המועצה האירופית למחקר (מענק ERC) ועל ידי הקרן הלאומית למדע (ISF).
ד”ר בצ’בה זכתה במהלך השנים בפרסים רבים ובהם פרס הממציא הצעיר הטוב ביותר (מטעם נשיא מקדוניה הצפונית), פרס ההרצאה הטובה ביותר (במספר כנסים בינלאומיים יוקרתיים), מלגת קאבלי לפוסט-דוקטורט ומלגת Postdoc.Mobility (מטעם קרן המדע השוויצרית). בתשובה לשאלה על עצותיה לסטודנטים צעירים היא משיבה: “כשהייתי צעירה חשבתי שהמדע מסתכם במשוואות ובניסויים, אבל עם הזמן הבנתי שהעיקר במדע הוא למצוא את האנשים הנכונים לעבוד איתם. היה לי מזל עצום במובן הזה, ואני אסירת תודה הן לטכניון והן למרכז המחקר של IBM שנתנו לי תמיכה וכלים לנהל מחקר המצוי בחזית המדע. מקור הכוח העיקרי של שני המוסדות האלה הוא האנשים, ואין לי מילים להודות לחברי הצוות המדהימים שלי, לעמיתיי וכמובן למנחים המופלאים שלי.”
ד”ר בצ’בה היא גם ספורטאית נלהבת שהשתתפה לאחרונה במירוץ איש הברזל (Ironman) באורך 112 קילומטר, שכלל 1.9 קילומטרים של שחייה, 90 קילומטרים של רכיבת אופניים ו-21.1 קילומטרים של ריצה. “אחד המניעים העיקריים במחקר שלי ובחיי הוא המשיכה לסיבולת,” היא אומרת. “האימונים שלי לטריאתלונים לימדו אותי את חשיבותן של התמדה ומחויבות, החיוניות להשגת מטרות ארוכות טווח.”
כעת נמצאת ד”ר בצ’בה בפוסט-דוקטורט באוניברסיטת קורנל בהנחייתו של Prof. Abraham Stroock – אחד החוקרים הבכירים בעולם בתחום מכניקת הזורמים. ניסיונה במיקרופלואידיקה משמש אותה רבות, אך כיום היא מיישמת אותו בתחום אחר לחלוטין: פיזיולוגיה של הצמח. החוקרים בתחום זה מתמקדים בהבנת מנגנוני הפעולה של צמחים. בכוונתה לפתח שיטות ומודלים חדשים לחקר העברתם של חומרי תזונה בצמחים, והיא מקווה שעבודתה תקדם את הפריון החקלאי ואת שמירת הסביבה בעולם המאופיין במחסור במזון. היא מקווה גם כי המחקר שלה יעודד מהנדסים נוספים להיכנס למדעי הצמח, תחום שכיום חסרים בו מהנדסים ומומחים בעלי הכשרה רב-תחומית החיונית למחקר ביולוגי בסיסי פורץ דרך. שאיפותיה: להמשיך במחקר מתקדם שיסייע בפתרון הבעיות הבוערות הניצבות בפני האנושות וכן להקים קבוצת מחקר משלה שבה תכשיר את דור המדענים הבא.
מלגת שמידט נועדה “לפתח את מנהיגי הדור הבא במדע ולאפשר להם להתעלות מעל דיסציפלינות, לקדם גילויים מדעיים ולפתור את הבעיות הדוחקות ביותר בעולם.” העמיתים מקבלים מלגה שנתית על סך 100,000 דולר ועוברים שילוב של סדנאות בכמה מהאוניברסיטאות המובילות בעולם והנחייה פרטנית, ובכך רוכשים כלים הדרושים ל”יצירת השפעה ארוכת טווח על החברה”.