מפיצים אור
יותר מ-250 מתנדבות ומתנדבים מהטכניון נרתמו לסיוע בהוראה לתלמידים שהתפנו מבתיהם
כשבוע לאחר פרוץ המלחמה, באמצע אוקטובר, נתקל פרופ’ יוחאי כרמל מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בפרויקט אקדמיה מתנדבת. יוזמה חדשה ומרגשת זו נועדה לרתום חברי סגל אקדמי ומינהלי, דוקטורנטים ומסטרנטים לסייע בהוראה לתלמידים מפונים מהצפון ומהדרום בזמן המלחמה ולתמוך בהם. פרופ’ כרמל יצר קשר עם הוגה היוזמה, ד”ר לב טלאור מאוניברסיטת אריאל, והציע לעזור לא רק בהוראה אלא גם בארגון.
בעקבות זאת מרכז כיום פרופ’ כרמל את היוזמה במחוז הצפון, וד”ר רונית כהן, מנהלת המעבדה לאקולוגיה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, קיבלה על עצמה לרכז את הפעילות במחוז חיפה. בשיתוף בינם לבין מיכל מאיר, המרכזת את יוזמת “ערבות הדדית” בטכניון, נשלח מייל לכלל חברי הסגל בטכניון, ובעקבותיו התנדבו חברי סגל אקדמי ומנהלי רבים מהטכניון ליוזמה זו. לדברי פרופ’ כרמל, “ב’אקדמיה מתנדבת’ רשומים כיום יותר מ-500 מתנדבות ומתנדבים בישראל. לשמחתי הטכניון מוביל בפער על כל שאר המוסדות האקדמיים, עם יותר מ-150 מתנדבות ומתנדבים.”
גם הסטודנטים בטכניון התגייסו למאמץ ההוראה, ואת היוזמה הזאת מרכז עמית פלטי, סטודנט לתואר שני בפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה העובד במרכז לקידום ההוראה והלמידה בטכניון. “עד כה התנדבו כ-120 סטודנטים להוראת מתמטיקה, מדעים ואנגלית,” הוא אומר, “ואני עובד על החיבור בין המתנדבים לבתי הספר הזמניים שהוקמו עבור המפונים במלונות (לבתי ספר יסודיים) ובמכללות (תיכוניים). זה מאוד מורכב, כי הדברים מאוד דינמיים. קורה שאנחנו מתאמים לסטודנט התנדבות בבית ספר זמני – ולמחרת מקבלים עדכון שכבר אין שם בית ספר. מדובר במספרים עצומים: רבבות מפונים מהצפון נמצאים במקומות זמניים בחיפה, בכרמיאל ובסובב כנרת, ככל הנראה לתקופה ארוכה, והסיוע לצוותים החינוכיים ממש חיוני בימים אלה.”
ההתנדבות העיקרית במסגרת “אקדמיה מתנדבת” היא בבתי הספר, אולם רבים מתנדבים בנוסף גם במרכזי למידה הפועלים אחר הצהריים. במרכז הלמידה המשלים במלון חוף גיא בכנרת, לדוגמה, מתנדבים פרופ’ יזהר אור מהפקולטה להנדסת מכונות, דיקנית הפקולטה למדע והנדסה של חומרים פרופ’ גיטי פריי, ד”ר יוסף פריי, ד”ר מורן בנהר מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט ובוגרת הטכניון ד”ר תרצה לוטרמן. למרכז הלמידה מגיעים תלמידים מבתי הספר המפונים של קיבוצים ומושבים באזור נהריה, ששולבו בבית הספר התיכון כדורי.
פרופ’ כרמל עצמו מלמד מדעים בכיתות ח-י. לדבריו, “אני לא נצמד לתוכנית הלימודים אלא מנסה להיות מעניין ורלוונטי עבורם. גם ככה קשה להם להתרכז בלימודים בתקופה זו, אחרי שנעקרו מביתם ועברו לגור בבית מלון ארעי, לתקופה בלתי ידועה.”