הלוט מעל השם החדש של הפקולטה הוסר היום בטקס חגיגי שהתקיים בטכניון בהשתתפות פרופ’ ויטרבי, בנו אלן וכלתו קארין, נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא, הנהלת הטכניון,דיקן הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, פרופ’ אריאל אורדע, דיקני הפקולטה בעבר ובוגרי הפקולטה לדורותיה.
ויטרבי, ממייסדי חברת קוואלקום, הוא ממציאו של אלגוריתם ויטרבי – נוסחה מתמטית העומדת בבסיס פעולתם של רבים מהמכשירים הניידים כיום. אלגוריתם ויטרבי מאפשר פענוח מהיר ומדויק של אותות רבים ובו-זמניים ומסייע בניטרול הפרעות. נוסחה מתמטית זו משמשת כיום בכל אחד מארבעת התקנים הבינלאומיים לטלפונים סלולריים וכן במסופי מידע, במקלטים של שידורי לוויין דיגיטליים ובטלמטריה (מדידה מרחוק) של החלל העמוק. האלגוריתם משמש גם בתוכנות זיהוי ובאנליזה של DNA.
פרופסור אנדרו ויטרבי, אחד האישים המשפיעים ביותר בעולם הדיגיטלי וממייסדי חברת קוואלקום, תרם לפקולטה להנדסת חשמל בטכניון תרומה משמעותית ויוצאת דופן של 50 מיליון דולר, שמטרתה לעגן את מעמדו של הטכניון כמוסד מוביל בתחומי הנדסת החשמל והנדסת המחשבים בישראל ובעולם. תרומתו של פרופסור ויטרבי תאפשר לטכניון לגייס ולשמר חברי סגל מהשורה הראשונה, כמו גם סטודנטים מעולים לתארים מתקדמים, בתחומי הנדסת החשמל והמחשבים, וכן לשדרג את תשתיות ההוראה והמחקר.
“אנו אסירי תודה לאנדרו ויטרבי,” אמר נשיא הטכניון פרופסור פרץ לביא. “מעורבותו בחיי הטכניון יחד עם רעייתו היקרה ארנה ז”ל, והכרתו בהשפעה הכבירה של תחום הנדסת החשמל על מדינת ישראל, יסייעו לטכניון למשוך את הסטודנטים ואת חברי הסגל המבריקים ביותר. פרופ’ אנדרו ויטרבי הוא בראש ובראשונה איש משפחה, והדבר בא לידי ביטוי בכל מסע חייו, מאז היותו ילד קטן שנמלט עם משפחתו מאימת השלטון הפשיסטי באיטליה, דרך הקריירה שלו כפרופסור נערץ וכלה בהיותו ממציא ומוביל טכנולוגיה. פרופ’ ויטרבי הוא חלק ממשפחת הטכניון, ממשפחת הפקולטה להנדסת חשמל. חג החנוכה הוא חג משפחתי ואין מתאים ממנו לחגוג יחד את קריאת הפקולטה על שמו ועל שם רעייתו, ארנה ז”ל.”
“ויטרבי ו’תקשורת’ – אלה שתי מילים נרדפות. אי אפשר להתייחס לאחת מבלי להתייחס לאחרת.” כך אמר פרופסור-מחקר אמריטוס יעקב זיו, שפיתח יחד עם פרופסור אברהם למפל את אלגוריתם למפל-זיו לדחיסת מידע, שמילא תפקיד מרכזי בהפיכתה של רשת האינטרנט למדיום תקשורת עולמי. “פרופ’ ויטרבי הוא חלוץ אמיתי בתחומים של הנדסת חשמל והנדסת מחשבים. אלגוריתם ויטרבי מונח בבסיסן של רבות מהטכנולוגיות המתפתחות כיום בתחומי התקשורת והמידע. אנו גאים מאוד על כך שהפקולטה להנדסת חשמל בטכניון תישא את שמו.”
“תרומתה של משפחת ויטרבי מבטיחה לנו כי נוכל להמשיך להוות מוקד של מצוינות אקדמית ולמלא את תפקידנו בקידום ביטחונה של מדינת ישראל ושיגשוגה,” אמר דיקן הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, פרופ’ אריאל אורדע. “פרופ’ ויטרבי העניק לנו מתנה נוספת, שאותה אי אפשר לאמוד במספרים יבשים אך ערכה גדול הרבה יותר. נדיר שפקולטה תזוהה עם שמו של ענק מדעי וטכנולוגי בעל ראייה עמוקה, שגילוייו האקדמיים נלמדים כחלק מתוכנית הלימודים המתקדמת בפקולטה.”
קשריו של פרופסור ויטרבי עם הטכניון נרקמו כבר ב-1967, כאשר העביר כאן סדרת הרצאות במסגרת השבתון שלו מאוניברסיטת דרום קליפורניה, לוס אנג’לס. שורשים אלה התפתחו והעמיקו מאז, ולכן שמו של פרופסור ויטרבי מוכר היטב לסטודנטים להנדסה בטכניון. בשנת 2000 כיבד אותו הטכניון בתואר “פרופסור אורח מיוחד” בתחום הנדסת החשמל.
יחד עם אשתו המנוחה ארנה פינצ’י ויטרבי תמך פרופסור ויטרבי במשך שנים רבות בטכניון ובמדינת ישראל ואף זכה בתואר “גארדיין” של הטכניון – תואר השמור לתומכים שתרומותיהם לטכניון גדולות במיוחד. תרומותיהם של בני הזוג ויטרבי לטכניון כוללות את קתדרת אנדרו וארנה פינצ’י ויטרבי למערכות מידע ומדעי המחשב, שבראשה עומד פרופסור עודד שמואלי, את מרכז אנדרו וארנה פינצ’י ויטרבי ללימודים מתקדמים בטכנולוגיית מחשב בפקולטה להנדסת חשמל, ואת תוכנית המלגות ע”ש אנדרו וארנה פינצ’י ויטרבי.
בטקס החגיגי שהתקיים היום בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון העניק נשיא הטכניון פרופ’ פרץ לביא לפרופ’ אנדרו ויטרבי את “אות הטכניון” – אות ההוקרה הגבוה ביותר המוענק מטעם הטכניון על מפעל חיים. האות הוענק לפרופ’ ויטרבי “על מסירותו רבת השנים לטכניון כפרופסור-אורח מיוחד, המשתף אותנו בתגליותיו החלוצות; בהוקרה על תמיכתו בסטודנטים לתארים מתקדמים, בפוסט-דוקטורנטים ובגיוס חברי סגל חדשים; ובהערכה על תרומתו הגדולה לפקולטה להנדסת חשמל, שתבטיח ותעצים את מעמדו של הטכניון בחזיתן של הנדסת החשמל והנדסת המחשבים בישראל ובעולם, ותבטיח כי החדשנות הטכנולוגית החיונית לכלכלת ישראל ולביטחונה תימשך בדורות הבאים.”
“אני נרגש מקישור שמי לטכניון, אחד המוסדות המדעיים-טכנולוגיים המובילים בעולם,” אמר פרופסור ויטרבי בטקס. “לבוגרי הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון חלק מרכזי בייסודו של ענף ההיי-טק הישראלי ובשגשוגו, החיוני להצלחתה הכלכלית של מדינת ישראל. כדי לעמוד באתגרים שלפנינו עלינו לקדם גיוס אינטנסיבי של חברי סגל חדשים ולהיכנס לתחומי מחקר מתפתחים.”
הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, הנכללת ברשימת עשר הפקולטות הטובות בעולם להנדסת חשמל ומחשבים, מילאה תפקיד מהותי בהתפתחותה של תעשיית ההיי-טק הישראלית ובהפיכתה של ישראל ל”אומת הסטארט-אפ”. בתחילת שנות ה-70 היתה הפקולטה הכוח המניע ביצירת התשתיות והידע במיקרו-אלקטרוניקה ובפיתוחים שמילאו תפקיד מרכזי בצמיחתו הכלכלית של ענף ההיי-טק ובביטחונה של מדינת ישראל. בעשורים הבאים סללה הפקולטה את הדרך לשורה של תחומי פעילות ובהם הנדסת מחשבים, תקשורת, מיקרו-אלקטרוניקה, אופטו-אלקטרוניקה, ננו-טכנולוגיה וטכנולוגיה קוונטית.
בעשרים השנים האחרונות היו בוגרי הטכניון אחראים להקמה ולניהול של יותר מ-1,600 חברות אשר הביאו ליצירתם של מאה אלף מקומות עבודה; כ-35% מהחברות האלה הוקמו על ידי בוגרי הפקולטה להנדסת חשמל.
“קשה לדמיין את הפיכתה של מדינת ישראל לגורם מוביל במדע, בטכנולוגיה ובחדשנות ללא הטכניון בכלל וללא החוקרים, הסטודנטים והבוגרים של הפקולטה להנדסת חשמל בפרט,” כתב שר החינוך נפתלי בנט באיגרת מיוחדת ששלח היום לפרופ’ ויטרבי. “תרומתך תבטיח את מעמדה של הפקולטה כמרכז מחקר וחינוך ברמה עולמית, שיצמיח את מהנדסי העתיד ואת מדעני העתיד של ישראל, שיובילו את כלכלתה.”
בטקס בטכניון השתתפו גם בוגרי הפקולטה להנדסת חשמל לדורותיה. רבים מהם הם כיום בכירי תעשיית ההי-טק בישראל: מייסדי חברת רד-בינת יהודה וזהר זיסאפל, מנכ”ל חברת אפל ישראל אהרון אהרון, מנכ”ל חברת קוואלקום ישראל אריק מימרן, אייל בר דוד מנכ”ל חברת קוואלקום בעבר, ורבים נוספים.
לפרטים נוספים : https://viterbi.net.technion.ac.il/he/