הטכניון יעניק את פרס הארווי היוקרתי לפרופ’ ג’יימס רייס מאוניברסיטת הרווארד
פרופ' רייס, שקיבל מהטכניון תואר דוקטור לשם כבוד בשנת 2005, הוא מומחה לתהליכים גאולוגיים כגון מפולות, צונאמי ורעידות אדמה
פרס הארווי, הפרס היוקרתי ביותר שמעניק הטכניון, יוענק השנה בתחום מדע וטכנולוגיה לפרופ’ ג’יימס רייס מאוניברסיטת הרווארד. הוא יקבל את הפרס על תרומתו הנרחבת והמתמשכת לתחומים של מכניקת החומרים וגיאופיזיקה, על פיתוח אינטגרל J ועל הישגיו בחקר תופעות חשובות ובהן חיכוך ורעידות אדמה.
פרופ’ רייס נולד ב-3 בדצמבר 1940 בעיירה פרדריק במרילנד, ארצות הברית. הוא למד בבית ספר קתולי שגייס את מורי המדעים והמתמטיקה מבסיס הצבא הסמוך, ואלה הציתו את אהבתו להנדסה ולמדע.
בשנת 1958 החל רייס ללמוד באוניברסיטת להיי (Lehigh) שבבית לחם, פנסילבניה, ותוך שש שנים בלבד השלים שלושה תארים רצופים בהנדסת מכונות ובמכניקה יישומית. משם המשיך לפוסט-דוקטורט באוניברסיטת בראון, שם החל לעבוד ב-1964. בשנת 1981 עבר מאוניברסיטת בראון לאוניברסיטת הרווארד, שם הוא מכהן כפרופסור למדעי ההנדסה והגאופיזיקה.
פרופ’ רייס זכה בפרסים רבים ובהם מדליית טימושנקו ומדליית ASME (האגודה האמריקאית למהנדסי מכונות) ונבחר לחברה המלכותית של לונדון, לאקדמיה האמריקאית להנדסה ולאקדמיה הלאומית למדעים. האקדמיה למדעי ההנדסה ייסדה פרס על שמו כדי להוקיר את תרומתו למדעי ההנדסה. בשנת 2005 העניק לו הטכניון תואר דוקטור לשם כבוד.
פרופ’ רייס הוא מומחה במכניקה של מוצקים ונוזלים לרבות אנליזה של לחץ, דפורמציה, שבר וזרימה בהקשרים יישומיים ובהם סייסמולוגיה, פיזיקה של תהליכים טקטוניים ותהליכים גאולוגיים בפני הקרקע. הוא עוסק במכניקה של כדור הארץ לרבות מנגנוני היווצרות של רעידות אדמה (מחקרים שהוא עורך עם אשתו, פרופ’ רנאטה דמוסקה), דינמיקה של כשלים וסדקים, צונאמי ומפולות. ועדת הפרס הדגישה את אחד מהישגיו הגדולים של פרופ’ רייס – אינטגרל J, שהפך לסטנדרט במכניקה של שברים ומסייע לנתח את נטיית הסדר להתקדם (שבר). את האות הגדולה J בצירוף “J-Integral” בחר בעקבות כינויו בפי הסטודנטים, big Jim. אות זו היא גם הציון המקובל לשטפי אנרגיה במוצקים בעלי פגמים – תחום שהוא עבד עליו עם מומחי אוניברסיטת בראון דניאל דרוקר וג’וזף קסטין ובהמשך עם רודני היל באוניברסיטת קיימברידג’ בבריטניה.
פרס הארווי, שנוסד בשנת 1971 על ידי ליאו הארווי (1973-1887), מוענק מדי שנה בטכניון על הישגים יוצאי דופן במדע, בטכנולוגיה ובבריאות האדם ועל תרומה משמעותית לאנושות. במרוצת השנים הוא הפך ל”מנבא נובל” ויותר מ-30% מהזוכים בו קיבלו לימים פרס נובל. שלושה מהם – פרופ’ עמנואל שרפנטייה, פרופ’ ג’ניפר דאודנה ופרופ’ ריינהרד גנצל – קיבלו בשנה שעברה את פרס נובל לשנת 2020. גובה הפרס הוא 75,000 דולר.