עם הפנים קדימה: יובל לפקולטה לביולוגיה
נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון: "המסלול שעשתה הפקולטה ב-50 שנותיה מרשים מאוד ואני סקרן באשר ל-50 השנים הבאות, שכן מדעי החיים יהיו תחום מחקר מרכזי בטכניון בעשורים הקרובים". לרגל החגיגות חנכו בפקולטה את חדר המועצה ע"ש הדיקן לשעבר פרופ' דוד גרשון ואשתו פרופ' הרייט גרשון והוענקו פרסי הצטיינות במחקר על שמם
הפקולטה לביולוגיה קיימה לאחרונה את אירוע הפתיחה של חגיגות היובל להיווסדה. במסגרת האירוע הוסר הלוט מחדר מועצת הפקולטה ע”ש דיקן הפקולטה לשעבר פרופ’ דוד גרשון ז”ל ורעייתו פרופ’ הרייט גרשון ז”ל. לאחר מכן התקיים טקס הענקת מלגות מצוינות על שם בני הזוג. המלגות ניתנו לפוסט-דוקטורנט ד”ר סרגיי רודניצקי על מחקרו “מלקחיים אופטיים חושפים את הטבע הדינאמי של אריזת הגנום” ולדוקטורנט עופרי לוי על “תפקיד חדש למשפחת אנזימים ותיקה”. באירוע נכחו ישי גרשון, בנם של דוד והרייט, ואחותו של דוד, רותי ברודי. הבת תמי גרשון-חיון צפתה באירוע מביתה מארה”ב.
פרופ’ דוד גרשון הגיע לטכניון כחבר סגל בשנת 1967 לאחר שהשלים דוקטורט באוניברסיטת קורנל ופוסט-דוקטורט במכון ויצמן. ב-1975 התמנה לראש המחלקה לביולוגיה והוא שגייס את רוב המדענים שהובילו אותה בשנותיה הראשונות. הוא הוביל את הפיכתה של המחלקה לפקולטה עצמאית וכיהן כדיקן הפקולטה לשתי קדנציות נוספות. חזונו עיצב את פני הפקולטה והוביל את התמקדותה בתחום הביולוגיה המולקולרית.
פרופ’ הרייט גרשון הצטרפה למעבדתו בתום הדוקטורט ועבדה בה במשך שנים עד שעברה לפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט, שם הייתה ממקימי המחלקה לאימונולוגיה ואחר כך ראש המחלקה. פרופ’ גרשון הייתה חלוצה באפיון הבסיס הביולוגי של דעיכת מערכת החיסון בגיל המבוגר.
באירוע השתתפו נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון, המשנה הבכיר לנשיא והמנכ”ל פרופ’ בועז גולני, סגן הנשיא לקשרי חוץ ופיתוח משאבים פרופ’ אלון וולף, יו”ר אגודת ידידי הטכניון בישראל ונשיא הטכניון לשעבר פרופ’ פרץ לביא ורבים מחוקרי הפקולטה ועובדיה.
נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון אמר כי “המסלול שעשתה הפקולטה ב-50 שנותיה מרשים מאוד, ואני סקרן באשר ל-50 השנים הבאות. מדעי החיים יהוו תחום מחקר מרכזי בעשורים הקרובים, והפקולטה היא מרכיב חשוב מאוד בתהליך הזה. כיום אנו מבינים שכדי להצטיין במחקר רב תחומי במדעי החיים עלינו לטשטש את הגבולות הבין-פקולטיים ולעודד שיתופי פעולה. בימים אלה אנו עובדים על תוכנית משותפת לפקולטות בטכניון הקשורות בתחום מדעי החיים, בהן הפקולטה לביולוגיה, למציאת דרכים טכניוניות ייחודיות לשיתופי פעולה.”
“אינני יכולה לחשוב על דרך מתאימה ומרגשת יותר לציין את פתיחת אירועי שנות ה-50,” אמרה דיקנית הפקולטה פרופ’ יעל מנדל-גוטפרוינד בטקס. “בהזדמנות חגיגית זו אנחנו גם חונכים באופן רשמי את הכניסה החדשה של הפקולטה שלנו ואת האגף המרשים שאנחנו נמצאים בו. אני רוצה להודות בשמי ובשם הפקולטה למשנה לנשיא ומנכ”ל הטכניון פרופ’ בועז גולני ולסמנכ”לית התפעול גב’ זהבה לניאדו שתמכו ועזרו לאורך הדרך, לאנשי אגף הבינוי והתחזוקה שעמלו רבות ובאופן ספציפי לאלון כץ מנהל הפרויקט, וכמובן תודה ענקית לאנשי התחזוקה של הפקולטה, לאנשי המנהלה ולראש המנהל שלנו מר ניר בליץ.”
“אני מברך את הפקולטה לרגל יום חגה בשנת היובל להיווסדה,” אמר פרופ’ גולני. “יגאל אלון אמר שעם שאינו זוכר את עברו – ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל. ואכן, חשוב לחבר את המבט לעתיד עם הכרת העבר. כיום אנו משקיעים רבות בקידום הפקולטה גם בבינוי, גם בהקמת מעבדות לחברי סגל חדשים וגם בשיפור מרכז החישוביות החדש בטכניון, החיוני לעבודתכם.”
יו”ר אגודת ידידי הטכניון פרופ’ פרץ לביא אמר: “הייתה לי הזכות להכיר את פרופ’ דוד גרשון, את המעבדה שלו ואת פעילותה. הוא היה פטריוט ציוני וטכניוני אמיתי, ופעם כתב לעורך Nature מאמר ובו הביע תרעומת על נטייה אנטי-ישראלית שניכרה שם. אין דרך יפה יותר להוקירו מקריאה של לב הפקולטה על שמו, והמשפחה ראויה לכל הוקרה על המאמץ להנציח את שניהם.”
פרופ’ מיכאל גליקמן, חבר סגל בפקולטה, אמר כי “אני חבר הסגל האחרון שפרופ’ גרשון גייס לפקולטה, והוא שלימד אותי שרק אדם אחד יכול להפריע לי בדרכי – אני. חזונו עיצב את פניה של הפקולטה והובילו להתמקדותה במה שקרוי כיום ביולוגיה מולקולרית, זאת בתקופה שבה קהילת הביולוגיים עסקה יותר בביולוגיה אקולוגית ובביולוגיה מערכתית. אחרי פרישתו לגמלאות הוא המשיך לעבוד במרץ ולפרסם מאמרים בכתבי עת מובילים. בתקופת חייו האחרונה הוא היה שותף מרכזי בפרויקט לפיתוח טכנולוגיית אימונותרפיה חדשנית לטיפול בסרטן השד.”