הסוס הטרויאני של החלילן מהמלין
ד"ר פטריסיה מורה-ריימונדו מהטכניון זכתה בפרס אירופי יוקרתי על חקר דרכים לשיפור העברת חלקיקים ננומטריים למוח בעזרת מוזיקה
ד”ר פטריסיה מורה-ריימונדו, פוסט-דוקטורנטית בקבוצת המחקר של פרופסור אבי שרודר בפקולטה להנדסה כימית ע”ש וולפסון, זכתה במקום הראשון בתחרות Future Award של ברית האוניברסיטאות EuroTech. הפרס היוקרתי ניתן לה על עבודתה על שיטה חדשנית להסעת תרופות למוח בעזרת מוזיקה.
ברית EuroTech היא שותפות אסטרטגית בין אוניברסיטאות מובילות במדע ובטכנולוגיה. ב-1 בינואר 2019 הצטרף הטכניון לברית כחבר השישי ברשת והראשון מחוץ לאירופה. את פרס Future Award ייסדה הברית המדעית-טכנולוגית בשנה שעברה כדי להוקיר חוקרים הצפויים לחולל שינויים דרמטיים בתחומיהם למען האנושות. הזוכים נבחרים על סמך תרומתם הקיימת והפוטנציאלית לקידום חזון האומות המאוחדות כפי שהוא משתקף ב-17 היעדים של האו”ם לפיתוח בר קיימא – יעדים שנקבעו ב-2015 ואומצו על ידי כל המדינות החברות בארגון.
ד”ר מורה-ריימונדו השלימה את השכלתה האקדמית במדעי הרוקחות באוניברסיטת מדריד [Universidad Complutense de Madrid]. בפוסט-דוקטורט היא התמקדה בפיתוח טיפולים חדשים למחלת פרקינסון, פתרונות למעבר מחסום הדם-מוח לטובת טיפול במחלות מוח, יצירת חלקיקי ליפידים ננומטריים להעברת חומצות גרעין לגוף. היא זכתה בפרסים רבים וכן במלגת עזריאלי, והיא חברה בפורום הלאומי של “טבע” לחדשנות במדעי החיים.
ד”ר מורה-ריימונדו החלה לעסוק בחקר תרופות ננומטריות כבר באוניברסיטת מדריד, בהקשר של טיפול בסרטן העצמות ובאוסטאופרוזיס. ב-2020, השנה האחרונה בדוקטורט שלה, היא הגיעה לתקופה קצרה במעבדתו של פרופ’ שרודר. התקופה הקצרה התארכה בגלל עניינה בתחומי המחקר במעבדה בטכניון, והיא החליטה להמשיך להשתלמות פוסט-דוקטורט.
בהצעה שזיכתה אותה ב- Future Award מציגה ד”ר מורה-ריימונדו את מודל MINND: שימוש במוזיקה בטיפולים מבוססי ננוטכנולוגיה להפרעות נוירולוגיות.
“המסע שלי בעולם המדע החל ב-2012,” מספרת ד”ר מורה-ריימונדו, “בעקבות סבי שהחדיר בי סקרנות ואמונה במאמץ והתמדה ועיצב את אופיי – ולימים גם את המחקר שלי. לפני כעשור אובחן סבי באלצהיימר, ומצבו השפיע עלי לבחור במחקר הקשור במחלה זו. בשלבים המתקדמים של המחלה דעכו רוב יכולותיו של סבי, אולם המוזיקה המשיכה לדבר אליו. זו ההשראה לפיתוח שהגשתי ליורוטק.”
הפרעות נוירולוגיות הן הסיבה המובילה לנכויות והסיבה השנייה למוות. תרופות ננומטריות מבטיחות פתרונות משופרים לטיפול בהפרעות אלה – טובים מהטיפול הקונוונציונלי. אחד האתגרים הטכנולוגיים ביישום של רפואה ננומטרית קשור בעובדה שכדי להשפיע על המוח נדרשים החלקיקים הננומטריים לעבור את מחסום הדם-מוח. מחסום זה, המגן על המוח מפני זיהומים המצויים בדם, הוא מכשול מורכב בהקשר הטיפולי שכן הוא מקשה על העברת תרופות למוח. זו אחת המשימות של ד”ר מורה-ריימונדו במחקר הנוכחי – להגביר את כמות החלקיקים העוברים את המחסום אל המוח. בדומה לחלילן מהמלין היא מבקשת להתגבר על מחסום הדם-מוח בסיוע מוזיקה, וכך לאפשר לחלקיקים אלה להגיע למוח.
“כאמור, סבא שלי הוא ההשראה, שכן למרות האלצהיימר הוא המשיך להקשיב למוזיקה במשך תקופה ארוכה. קראתי ספרות מדעית נרחבת בנושא וגיליתי שהמוזיקה יוצרת קשרים חדשים במוח. ואז שאלתי – האם שמיעת מוזיקה תוכל לשפר את העברת החלקיקים התרופתיים למוח? התשובה עדיין נחקרת ואני מקווה לתוצאות מבטיחות.”
ד”ר מורה זכתה כאמור במקום הראשון בפרס Future Award. במקום השני זכה ד”ר יודונג שו מ- EPFL (שוויץ) על פיתוח ציפויים ננומטריים למערכות ייצור מימן. במקום השלישי זכתה ד”ר מליסה ברנרד ואלה מהאוניברסיטה הטכנית של דנמרק על פיתוח טיפולים חדשים להכשת נחש.