שבוע היזמות הבינלאומי: חדשנות הטכניון במוקד
בימים אלו (17-24 בנובמבר) מציינים בישראל ובעולם את שבוע היזמות הבינלאומי, זו הזדמנות טובה להכיר את זרוע המסחור של הטכניון, T3 – Technion Technology Transfer
כחלק ממוסד הטכניון למו”פ, שואפת זרוע T3 למנף את העומק המדעי של הטכניון ולחבר בין האקדמיה לתעשייה, במטרה לתרגם ידע וטכנולוגיות עתירות ידע לפתרונות יישומיים ברי-קיימא.
מצוינות במדע, יזמות והשפעה גלובלית
ליבת פעילותה של T3 כוללת הגנה על קניין רוחני, קידום שיתופי פעולה עם התעשייה, האצת יזמות והקמת חברות סטארט-אפ. מאז 2019 נחתמו מעל 300 הסכמי מסחור, בהם למעלה מ-70 סטארט-אפים ויותר מ-200 רישיונות טכנולוגיים ומחקר משותף, בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.
הישגים אלו מצטרפים לדירוגו של הטכניון במקום הראשון בישראל ובאירופה, מבין 100 האוניברסיטאות המובילות בעולם, במספר הפטנטים שאושרו בארה”ב בארבע השנים האחרונות. נתון זה משקף את המצוינות הטכנולוגית של הטכניון ואת תרומתו המרכזית להייטק הישראלי.
תשתית יזמית פורצת דרך
T3 פועלת להרחבת החדשנות הטכנולוגית בטכניון ולהעצמת יזמות בקמפוס. בין התוכניות שהוקמו בשנים האחרונות: מאיץ מדעי T-Start , החממה הטכנולוגית NGT II עם דגש על שילוב המגזר הערבי, ותוכניות נוספות המשלימות את מאיץ הסטארט-אפים DRIVE וקרנות השקעה כמו AMIT במדעי החיים ו- TIOF, התומכות כולן בחברות הטכניון מהשלבים המוקדמים ועד לבגרותן.
אקוסיסטם היזמות של הטכניון כולל כיום כ-140 חברות פעילות בשווי מצטבר של כ-20 מיליארד דולר. חברות אלו גייסו מעל 4.5 מיליארד דולר ומעסיקות כ-4,600 עובדים, למעלה ממחציתם בישראל.
פיתוחים פורצי דרך המובילים לשינוי עולמי
הטכניון מקים כתריסר חברות מידי שנה בתחומי הרפואה, אנרגיה, מזון, סביבה, תקשורת ובינה מלאכותית. בין החברות המבטיחות:
- H2OLL: הפקת מים מהאוויר למדינות עולם שלישי באמצעות תהליך ספיחה בהובלת פרופ’ דוד ברודאי, פרופ’ ערן פרידלנד (הפקולטה להנדסה אזרחית).
- Aleph Farms: בשר מתורבת בהדפסת תלת מימד בהובלת פרופ’ שולמית לבנברג (הפקולטה להנדסה ביו-רפואית).
- H2Pro: טכנולוגיה חדשנית לייצור מימן ירוק, תוך הפחתת פליטות פחמן וחיסכון באנרגיה בהובלת פרופ’ אבנר רוטשילד (הפקולטה למדע והנדסה של חומרים), פרופ’ גדעון גרדר (הפקולטה להנדסה כימית).
- Lava Energy: מנועים המסייעים בהמרת חום מבוזבז לחשמל בהובלת פרופ’ כרמל רוטשילד (הפקולטה להנדסת מכונות).
- RedCurrents: כבלים מוליכים חזקים גמישים ואולטרא-קלים בהובלת פרופ’ יאיר עין אלי (הפקולטה למדע והנדסה של חומרים).
- Optorhythem: אופטוגנטיקה לטיפול בקיצוב הלב בהובלת פרופ’ ליאור גפשטיין (הפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט).
- Electric Algae: ייצור תאי דלק מאצות – פרופ’ נעם אדיר (הפקולטה לכימיה ע”ש שוליך), פרופ’ גדי שוסטר (הפקולטה לביולוגיה).
- Shield Dome Systems: פיתוח מערכות מכ”מ בהובלת יעקב רמז וארז בן ארי.
- Aduro Ossteo Materials: שתלים רפואיים בהובלת פרופ’ בועז פוקרוי (הפקולטה למדע והנדסה של חומרים).
- Spinodal Robotics: קטטר רובוטי ליישומים רפואיים בהובלת פרופ’ אמיר גת (הפקולטה להנדסת מכונות).
רונה סמלר, מנכ”לית T3 :
“האנושות מתמודדת עם אתגרים משמעותיים בתחומים חברתיים, כלכליים וסביבתיים. כדי לסייע למדינות להתמודד עם אתגרים אלו ולמצוא פתרונות בני-קיימא, הגדיר האו”ם את יעדי הפיתוח לשנת 2030, הכוללים מיגור עוני ורעב, קידום חינוך איכותי, שוויון מגדרי, צמצום אי-שוויון ואנרגיה נקייה. חדשנות טכנולוגית היא המפתח לצמיחה, והטכניון ממלא תפקיד מרכזי בעיצוב ההון האנושי ובהפקת ידע מדעי מגוון, תוך הובלת האקו-סיסטם הטכנולוגי של ישראל והשפעה על הכלכלה העולמית. התקדמות מדעית וטכנולוגית דורשת שיתופי פעולה רב-תחומיים בין האקדמיה לתעשייה. בשנים האחרונות, משקיע הטכניון רבות בקידום הוראה ומחקר משותפים עם התעשייה, לצד טיפוח יזמות חדשנית. שיתופי פעולה אלו מאפשרים לנו לפתח פתרונות פורצי דרך לאתגרים גלובליים ומבטיחים את חוסנה הכלכלי, החברתי והביטחוני של מדינת ישראל.”
בין הפיתוחים הבולטים ב”צנרת” המסחור:
- דה-מינרליזציה והסרת זיהומים ביולוגים ממים תוך לכידת פחמן – ד”ר שרלוט ווגט (הפקולטה לכימיה) ,ימוסחר למיזם: Ceal Minerals
- ממברנות אניוניות יציבות לתאי דלק ואלקטרולייזרים להוזלת הטכנולוגיה ותרומה לאיתנות שוק המימן-פרופ’ דריו דקל (הפקולטה להנדסה כימית) ופרופ”ח צ’ארלס דיזנדרוק (הפקולטה לכימיה) ימוסחר למיזם: Conduce.
- טיפול במי הובלת מזון ימי להארכת משך ההובלה ללא פגיעה באיכות המזון –פרופ’ אורי להב (הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית) ימוסחר למיזם: Distansea
- אוליגוג’לים מחלבון צמחי המשמשים תחליפי שומן ושומן טראנס – פרופ”ח מאיה דוידוביץ (הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגית ומזון)
- שיקום והדפסת אלמוגים-פרופ’ עזרי טרזי (הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים),ימוסחר למיזם: Reefugia
- מערכות תרמואקוסטיות להמרת חום לאנרגיה ירוקה- פרופ’ אמריטוס יהודה עגנון ופרופ”ח גיא רמון (הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית), ימוסחר למיזם: Thermagix
T3 מובילה בגאווה את העשייה הטכנולוגית והמדעית של הטכניון בישראל, בשיתוף פעולה עם התעשייה המקומית והבינלאומית.
היחידה שואפת להרחיב את פעילותה בשנים הקרובות, ולהמשיך לטפח חדשנות פורצת דרך ולהשפיע על פיתוח פתרונות ברי-קיימא לרווחת האנושות כולה.
לפרטים נוספים על פעילות T3 פורטפוליו החברות וסיפורי ההצלחה, בקרו באתר: T3 – Success Stories .