לקראת אבחון מוקדם של סכיזופרניה
מאגד בהובלת פרופ' חוסאם חאיק מהטכניון זכה במענק של 8 מיליון יורו
פרופ’ חוסאם חאיק מהטכניון הוביל לזכייה במענק מרשים של 8 מיליון יורו מטעם האיחוד האירופי. ההישג מרשים במיוחד נוכח התחרות הגבוהה על מענקים מסוג זה, שבהם אחוזי ההצלחה נמוכים ביותר, ונוכח היחס המורכב כלפי מוסדות אקדמיים ישראליים בזירה הבינלאומית.
פרופ’ חאיק, דיקן לימודי הסמכה בטכניון, הוא חבר סגל בפקולטה להנדסה כימית ע”ש וולפסון עם השתייכות משנית בפקולטה לביו-רפואה.
הפרויקט הזוכה, VOLABIOS, מתמקד בשיפור האבחון המוקדם והניטור של סכיזופרניה – מחלה כרונית שמשפיעה על כ-1% מאוכלוסיית העולם (כ-80 מיליון בני אדם). המחלה, שנחשבת לאחת מ-15 הסיבות המובילות לנכות בעולם, גורמת לקיצור תוחלת החיים ב-15-10 שנים בממוצע.
מטרת הפרויקט היא להנגיש כלים מתקדמים לאבחון מוקדם וזול של המחלה, לשפר את איכות החיים של המטופלים ובני משפחותיהם, להפחית טעויות אבחון בכ-30% ולייעל את תהליכי הטיפול והמעקב. לשם כך רותם הפרויקט טכנולוגיות מתקדמות ובהן רב-אומיקה (Multi-Omics) הכוללת גנומיקה, פרוטאומיקה, מטבולומיקה וטרנסקריפטומיקה לצד ספקטרומטריה ניידת (וולטולומיקה) ובינה מלאכותית. כל אלה ישמשו להנגשת זיהוי מדויק ומהיר של סיגנלים כימיים וביוכימיים של המחלה המופרשים מגוף האדם ומשמשים כביומרקרים (סמנים ביולוגיים) לא פולשניים.
הפרויקט ייערך במסגרת מאגד בין-לאומי ייחודי של 20 שותפים מ-11 מדינות מרחבי אירופה. השותפים, ובהם אוניברסיטת אאכן (גרמניה), אוניברסיטת קיימברידג’ (בריטניה), משרד הבריאות של יוון והחברה הצרפתית FIRALIS, משלבים ידע וניסיון בתחומי האקדמיה, המחקר, הטכנולוגיה, הרפואה, המשפטים והמדיניות הציבורית כדי לקדם פתרונות חדשניים לאבחון מוקדם וטיפול מיטבי בסכיזופרניה. עם המשתתפים במאגד נמנים מדענים, רופאים, מטופלים, מפתחים ומעצבי מדיניות שיפעלו יחד לקידום מטרותיו. בוועדה המייעצת למאגד חברים מומחים בעלי שם עולמי בתחומים הרלוונטיים.
“אחד מיעדיה של הרפואה המודרנית הוא פיתוח טכנולוגיות שיזהו מחלות ובהן סכיזופרניה בשלב מוקדם וברמת דיוק גבוהה,” אמר המשנה לנשיא הטכניון למחקר פרופ’ נעם אדיר. “פרופ’ חוסאם חאיק הוא אחד המדענים המובילים בעולם באבחון מחלות באמצעות שיטות לזיהוי סמנים מולקולריים. במחקר המתואר כאן כינס פרופ’ חאיק מדענים מהאקדמיה, מהמגזר הממשלתי ומהתעשייה כדי לחבר בין סמנים מולקולריים לבינה מלאכותית וכך לייצר קפיצת מדרגה במהירות ובדיוק באבחון סכיזופרניה. חברי המאגד מאמינים כי מחקר זה יוביל לפיתוח מערכת שתהיה ישימה לגופים בכל רחבי העולם העוסקים בבריאות הנפש.”
במסגרת הפרויקט ייבחנו ביומרקרים המופקים ממקורות שונים בגוף. המחקר ייערך בכמה שלבים, והראשון שבהם יתמקד בניתוח נתונים רטרוספקטיבי מ-9 מיליון רשומות רפואיות, כולל 120,000 רשומות הקשורות לסכיזופרניה. לאחר מכן ייערך מחקר קליני הכולל 3,692 מטופלים שיגויסו מ-6 מרכזים רפואיים ברחבי אירופה. מחקר עיוור נוסף ייערך על 1,000 משתתפים לצורך ולידציה (אימות) של הביומרקרים ותוקפם.
פרויקט VOLABIOS נועד לא רק לשפר את הטיפול הרפואי אלא גם להנגיש כלים מתקדמים למערכות בריאות ברחבי העולם, תוך יצירת בסיס ידע פתוח שיתרום למחקר עתידי ולפיתוח גישות חדשות לאבחון מחלות נפש מורכבות.
צוות ההובלה של המאגד כולל את פרופ’ חוסאם חאיק, שישמש כיו”ר ומתאם הפרויקט, ואת ד”ר יואב ברוזה וגב’ ליאת צורי מקבוצת המחקר של פרופ’ חאיק, שיכהנו כמנהל המאגד וכמנהלת הפיננסית והאדמיניסטרטיבית של הפרויקט, בהתאמה.
על פרופ’ חוסאם חאיק
פרופ’ חוסאם חאיק, ראש המעבדה להתקנים מבוססי ננו-חומרים בפקולטה להנדסה כימית ע”ש וולפסון, הוא מומחה בעל שם עולמי באבחון מחלות לא פולשני באמצעות אנליזה של חומרים נדיפים. מאמר שפורסם בשנה שעברה ב-Journal of Cancer Research קבע כי פרופ’ חאיק הוא החוקר המצוטט ביותר בעולם בתחום זה, עם הישגים מדעיים משמעותיים ותרומה יוצאת דופן למחקר על אבחון מוקדם של סרטן. המחקר של פרופ’ חאיק כולל הדגמה של טכנולוגיות חדשניות המאפשרות אבחון סוגי סרטן שונים. בהמשך הוא הראה את יעילותן של טכנולוגיות אלה באבחון מחלות נוספות ובהן פרקינסון, אלצהיימר, טרשת נפוצה, שחפת ומחלות כליה. הטכנולוגיות שפיתח פרופ’ חאיק כבר זכו במענקים גדולים מטעם האיחוד האירופי, ובכללן מדבקה לניטור שחפת שקבוצתו פיתחה וזכתה על כך במענק רב-לאומי מטעם קרן גייטס. פרופ’ חאיק הוא מייסד ומוביל סדרתי של מאגדים מדעיים בינלאומיים חשובים ובהם LUCIA, מאגד המתמקד בהערכת סיכונים בסרטן הריאות; A-PATCH, המפתח ובוחן בצורה קלינית מדבקה חכמה לאבחון וניטור שחפת; ו-SNIFFPHONE , המפתח מערכות זעירות לאבחון מחלות על סמך הבל הפה. המאגד החדש שהוא עומד בראשו, VOLABIOS, מתמקד לראשונה במחלות מוח ומבטיח לקדם את תחום האבחון הלא פולשני לאופקים חדשים.